latinica  ћирилица
19/08/2014 |  08:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Пахор данас предлаже мандатара

Преговори о формирању нове словеначке владе у завршној су фази и након што је протекле седмице одржао консултације са свим парламентарним странкама предсједник државе Борут Пахор данас ће парламенту и званично за новог премијера предложити правника Миру Церара.

Странка Мире Церара (СМЦ) на изборима 13. јула освојила је релативну већину у новом парламенту у којем од 90 чланова има 36 заступника.
О Пахоровом приједлогу парламентарци ће морати да се изјасне у року, не дужем од седам дана, а за избор новог премијера потребна је натполовична већина од 46 гласова.

Очекује се да ће пре тога, до краја ове седмице, бити парафиран и коалициони договор странака које ће учествовати у будућој влади Церара који данас наставља завршне разговоре о формирању коалиције.
Договор да уђу у будућу владу Церар је већ постигао с Демократском странком упензионера (ДЕСУС) и Социјалним демократима (СД), а постоји могућост да у коалицију уђе и Савезништво Аленке Братушек (САБ).

Према словеначком Уставу, парламент најпре мора изабрати предсједника владе, а након тога у року од двије седмице гласати и о његовом предлогу за нову владу, односно о листи министара.

Према садашњем развоју ситуације и у случају да Церар буде потврђен за мандатара, његова би влада у парламенту могла да буде изабрана средином септембра, након чега би положила заклетву.
У случају да се Цераровој коалицији придружи и странка Братушекове, која има четири заступника, влада би имала комотну већину у новом парламенту од 56 гласова, а уколико се странка премијерке у одласку не одлучи на улазак у владу имала би 52 гласа.

Церар, који је убједљиво победио на превременим парламентарним изборима 13. јула, акценат на своје будуће дјеловање ставља на јачање правне државе и стварање претпоставки за излаз из економске кризе.
Церарова влада би, према тренутним плановима, имала 16 министарстава.