latinica  ћирилица
19/08/2014 |  09:17 | Аутор: СРНА

Меркел: Санкције на несрећу биле неопходне

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да су санкције ЕУ против Русије "на несрећу биле неопходне" да би се послала порука да је Запад озбиљан у свом ставу према кризи у Украјини.
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

"Наравно да треба да покушавамо да пронађено политичко рјешење ситуације у Украјини, али мислим да је исто тако било неопходно да постигнемо сагласност о санкцијама против Русије како би исказали да смо озбиљни у својим увјерењима", рекла је Меркелова на конференцији за новинаре у пријестоници Летоније, Риги након састанка са премијером Лаимдотом Страујумом.

Меркелова је изразила разумијевање за забринутост три балтичке државе и Пољске због могућег преливања кризе из Украјине и најавила је пружање пуне подршке.

"Морамо осигирати да све чланице НАТО-а које су угрожене или су у опасности буду увјерене у нашу подршку. Морамо показати да ћемо одговорити на било коју врсту пријетње и да ћемо говорити јединственим гласом", нагласила је Меркелова.

Она је додала да ће на планираном самиту НАТО-а у Велсу у септембру бити донесена одлука о питању сталних база НАТО-а у региону Балтика.

ЕУ је током прошлог мјесеца увела нове санкције Москви због наводне подршке профедералним снагама на истоку Украјине.

Москва је узвратила једногодишњом забраном увоза на већину прехрамбених производа из САД и ЕУ, што је имало велике посљедице на одређене чланице европског блока.

Мађарски премијер Виктор Орбан је крајем прошле седмице изјавио да европске санкције Русији "имају јаче посљедице по Будимпешту него Москву, те да би Брисел требало поново да размотри цјелокупну политику".