latinica  ћирилица
19/08/2014 |  09:21 | Аутор: СРНА

Почиње обнова поплављене школе у Гомјеници

Обнова поплављене подручне школе у Гомјеници код Приједора требало би да почне сутра, најавила је данас директор матичне Основне школе /ОШ/ "Бранко Ћопић" Сања Муњиза.

"УНДП је за извођача радова одабрао бањалучко предузеће `Међугорје`. У идеалним временским условима школа би могла бити обновљена до краја овог мјесеца, али смо оставили резервни рок до краја септембра", рекла је Муњиза данас.

У подручној школи у Гомјеници штета од поплаве процијењена је на 24.662 евра, али ће објекат бити обновљен у цијелости, а не само поплављено приземље, будући да датира из 1956. године. Реконструкција ће обухватити и стандарде енергетске ефикасности, те ће, уз матичну школу, ово бити друга школска зграда у Приједору с тим стандардима.

"Нама је остала обавеза да нађемо додатних око 15.000 КМ како бисмо увели централно гријање јер је незамисливо да се реновирана зграда настави загријавати пећима бубњарама. За помоћ у овом дијелу посла обратићемо се потенцијалним донаторима који имају предвиђена средства за пројекте помоћи поплављенима", рекла је Муњиза.

Говорећи о почетку школске године, Муњиза је навела да се у матичној школској згради припрема простор за пријем ђака из гомјеничке подручне школе за случај да се до 1. септембра тамо не окончају радови.

"Ми у матичној школи имамо 860 ђака и радимо у пет смјена. Подручна школа има 110 уписаних ученика и ми ових дана изводимо грађевинске преправке у матичној школи како бисмо могли примити и дјецу из Гомјенице док год то буде било потребно", додала је Муњиза.

Осим школе у Гомјеници, у Приједору је поплављена и подручна школа у Туковима која припада матичној ОШ "Доситеј Обрадовић" и гдје је штета процијењена на 11.759 евра, али, будући да је ријеч о монтажном објекту, да има пукотине по вертикали и хоризонтали и да је кров од материјала који се више не користи за такве објекте, та ће се школа рушити и изнова градити, а не обнављати.

Из УНДП-а Срни је раније речено да би радови на школи у Гомјеници требало да почну ове седмице, док ће у Туковима, гдје се ради нови објекат, радови почети након координације са ресорним министарством и локалном заједниcom.

Ученици подручних одјељења основних школа Тукови и Гомјеница наставу су након мајских поплава у Приједору похађали у матичним школама "Доситеј Обрадовић" и "Бранко Ћопић", а трошкове превоза ђака сносила је градска управа.