latinica  ћирилица
19/08/2014 |  10:01 | Аутор: СРНА

Србија, Бугарска и Грчка предсобље за емигранте

Директор београдског Центра за стратешке altернативе Душан Пророковић рекао је су због сукоба на Блиском истоку најцрње прогнозе да Бугарску, Србију и Грчку чека судбина предсобља за блискоисточне и средњоазијске емигранте.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

"Од развоја ситуације на Блиском истоку зависи и укупно постављање Турске, која је важна за Балкан, питање радикализације балканских мухамеданаца, али и, што највише плаши, могућност покретања великих миграционих таласа ка Европи", рекао је Пророковић.

Истичући да Украјина и Блиски исток, као два велика геополитичка жаришта, пресудно утичу на стабилност Балкана и укупни положај Србије, Пророковић је за "Данас" истакао да ће од тога како се буде развијала украјинска криза зависити и енергетска безбједност Србије, извоз, инвестиције, постојање маневарског простора у спољној политици.

Он је оцијенио да ће ангажман српских добровољаца у Украјини бити завршен када се оконча рат у тој земљи, док је врбовање и регрутација младих муслимана широм Европе за учешће у блискоисточним паравојним формацијама озбиљан и дугорочан пројекат.

Пророковић је истакао да више пажње треба посветити на муслимански фактор у Рашкој у Србији, и колико је могуће у БиХ, гдје ствари стоје другачије и гдје се нешто може предузети.

"Пасивно смо посматрали све што се по овом питању дешавало претходних година у Француској, Данској, Немачкој... Ништа није предузимано, све док сада није `заиграла мечка пред нашим вратима", истакао је Пророковић.

Коментаришући пораст антиамеричког расположења међу косовским Албанцима, он је рекао да није ријеч о антиамериканизму, мада и њега има, већ прије свега о антизападњаштву, али да је парадоксално да такав тренд свуда у свијету подстичу сами Американци.

"Радикалном исламу је намењена улога америчке пешадије у Евроазији. Ал Нусра, Кавкаски емират, Муслиманска браћа, ИСИЛ треба да послуже за дестабилизацију територије коју су англосаксонски теоретичари назвали римлендом", навео је Пророковић.

Он је додао да се тиме продужава америчка доминација на цијели наредни вијек, а албански муслимани су, такође, "дио те једначине".

"Нестабилан Балкан може бити једно од геополитичких жаришта које ће спречити повезивање ЕУ и Евроазијског савеза и стварање великог континенталног економског блока од Лисабона до Владивостока. Радикализација Албанаца није никаква претња по америчке интересе, него пре свега по интересе европских држава, а донекле и Русије", оцјењује Пророковић.