latinica  ћирилица
19/08/2014 |  12:57 | Аутор: РТРС

Славу Преображење обиљежавају Требиње, Добој, Прњавор и Рогатица

Српска православна црква данас слави Преображење Господње, празник који у црквеном календару и међу вјерницима има изузетан значај. На крсну славу града Требиња и Храму Преображења Господњег, служена је света архијерејска литургија, а увече ће требињским улицама проћи свечана литија, у којој ће учествовати и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије честитао је славу - Свето Преображење Господње грађанима Требиња окупљеним испред Саборног храма и позвао их на заједништво, праштање и искрену љубав.
Литургије су поводом славе храма и града - Светог Преображења Господњег служили владика Григорије и умировљени епископ Атанасије, уз саслужење свештенства и у присуству више хиљада грађана Требиња и гостију из Републике Српске, Србије, Црне Горе и иностранства.

У пригодној бесједи у порти храма владика Григорије истакао је да је ово божанска Епархија, диван и чудесан празник, празник Преображења, спасења, дан смирења, дан нашега ослобођења и дан нашега унапређења.

"Ово је дивна слава, слава Божија. Кад год славе људи Бога они и себе прослављају. Сви смо крај ногу преображеног Исуса Христа. Ово је диван град и храм и земља Божија, а њена света црква је њен тавор на који се пењемо и на кога Христа Бога гледамо", рекао је владика Григорије.

Позивајући вјернике да праштају и да искрено, са пуно љубави један другог загрле, владика Григорије је истакао да у овој цркви има мјеста за свакога - и за здравог и болесног и за угледног и за неугледног.

"Никада нисмо гледали ко је припадник које политичке партије, напротив увијек грлимо свакога који дође. Више грлимо оне који нас мрзе него оне који нас воле јер тако Бог заповиједа и због тога је наша побједа извјесна", рекао је владика Григорије и позвао на међусобно праштање.

Владика је подсјетио да су приведени крају радови на унутрашњости уређења Саборног храма, те благословио свакога који је помогао да овај храм буде обновљен.

"Ово ће бити чудесан и диван храм како доликује и њему и нама, а посебно нашим прецима који су га градили са хиљадама мука. На нама је само да га обнављамо, чувамо и да у њему служимо. Нека је благословен сваки онај који је пљувао на нас док смо овај храм обнављали јер њега данас треба да благословимо. Сигурно је то најбоље и најхришћанскије. Добро је и за њега да види да добро доноси добро, а зло зло", поручио је владика Григорије.

Умировљени епископ Атанасије позвао је на одговорност, радост и весеље, те вјерницима пожелио да им Свето Преображење донесе преображај домова, школа и њих самих, те да својом свјетлошћу обасја сваки кутак њихових живота.

Након литургије у порти храма приређен је богат забавно-умјетнички програм, на коме су наступила домаћа културно-умјетничка друштва, али и друштва из Србије и Торонта.

Прослави Светог Преображења Господњег присуствовале су многе угледне званице.

Поводом славе храма и града - Светог Преображења Господњег и у градској администрацији је обављено ломљење славског колача, а присутнима је срећну славу и благостање пожелио градоначелник Славко Вучуревић, чему је претходило полагање цвијеће на споменик браниоцима Требиња.

У вечерњим часовима литија ће проћи улицама града, а претходиће јој празнично вечерње у Саборном храму.

На Тргу слободе обратиће се градоначелника Требиња Славко Вучуревић и представници градова побратима, након чега слиједи музички програм.

Пеослављена крсна слава Добоја

Град Добој данас је, ломљењем славског колача и славским ручком, прославио крсну славу Преображење Господње.
Замјеник градоначелника Драган Василић изразио је наду да ће Преображење донијети снагу да се Добој зближи, уједини и сложи како би грађанима били створени бољи услови за живот.

Василић је поручио да градској управи предстоји много задатака на санацији града од недавних поплава, а један од приоритета је и обнова јавних установа, те градске топлане за шта се предузимају неопходне радње.

Потпредсједник СДС-а Огњен Тадић, у својству кума крсне славе Добоја, изразио је задовољство степеном санације града.

"Треба направити много да би Добој личио на себе прије поплава", констатовао је Тадић и похвалио рад и залагање градске управе и међусобну солидарност грађана.

Света литургија у храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју

Предсједник Градског одбора СДС-а Борис Јеринић, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске, поручио је да републичка власт мора посветити више пажње граду Добоју који је заједно са општином Шамац добио посебан статус.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Добој Данијел Гајић уптужио је локалну власт да није предузела економско–социјалне мјере за ублажавање посљедица од поплава.

У храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју, поводом крсне славе града Добоја - Преображење Господње, јутрос је служена Света литургија.

Ново Сарајево прославља преображење Господње

Светом литургијом, резањем славског колача и освећењем грожђа, започело је обиљежавање крсне славе храма Преображења Господњег у сарајевској општини Ново Сарајево.
Крсној слави храма, којој су кумовали браћа Синиша и Љубиша Додик из Источног Сарајева, присуствовао је већи број свештеника Митрополије дабробосанске и око 500 вјерника.

Свештеник Дарко Ђого рекао је да је једна од порука Преображења као празника и вјере да никада не треба гледати само тренутну ситуацију.

"Живимо у историјском тренутку, малом исјечку времена и често кажемо да је он тежак. Све је у Божијим рукама, наше је да постојимо, да свједочимо вјеру, да не дамо да се угасе жртвеници и светилишта која су нам оставили наши оци", рекао је Ђого новинарима након славског обреда.

Обиљежавање крсне славе храма Преображења Господњег у сарајевској општини Ново Сарајево

Он је навео да малобројни Срби који живе у Сарајеву чине стабилну вјерску заједницу, те додао да се нешто мање обављају црквена вјенчања и крштења, док су позиви за сахране нешто чешћи.

Кум цркве Синиша Додик рекао је да су сарајевски Срби, као и ова црква, у протеклом рату доста страдали.

"Лијепо је када човјек на неки начин може да врати оно што је црква сваком од нас пружила. Сарајевским Србима који су промијенили мјеста пребивалишта, као што је то учинила и моја породица, црква је пружила снагу да издржимо ратни и послијератни период", рекао је Додик.

Храм Преображења Господњег у Новом Сарајеву, којег је пројектовао професор Александар Дероко, завршен је 1940. године, а освештан је 8. септембра исте године, у присуству више од 50.000 вјерника.

Освештање храма обавио је тада Његова светост патријарх српски Гаврило, уз саслужење Његовог високопросвештенства митрополита дабробосанског Петра Зимоњића, епископа жичког Николаја, епископа зворничко-тузланског Нектарија, епископа захумско-херцеговачког Николаја и више свештеника и ђакона оба реда.

У Рогатици је служена литургија у Храму Свете Тројице, положени вијенци пред Спомен-капелом, и обављено ломљење славског колача.

Служењем литургије и ломљењем славског колача обиљежена је и крсна слава Храма Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи, који је до рата на овај дан окупљао много вјерника. На славу храма и данас су стигли многи вјерници, који су до рата живјели у Сарајеву. У Пофалићима се данас очекује и долазак премијерке Српске Жељке Цвијановић.

Свечано и у Прњавору

У Спомен храму на Вучијаку у Прњавору поводом крсне славе служена је литургија. Прњавор је за крсну славу општине угостио Цвијету Ковачевић, кћерку Цветка Поповића, једног од учесника Сарајевског атентата на Франца Фердинанда, коме је откривена спомен плоча а од јуче једна улица у Прњавору носи његово име. Она је за ову прилику допутовала из Канаде.

Преображење је успомена на догађај на гори Тавор, када се Исус Христос, према предању, први пут пред одабраним ученицима Петром, Јаковом и Јованом, преобразио, и засијао као сунчева свјетлост. У православним храмовима се на Преображење износи и благосиља нови род грожђа, које се према православном српском обичају, први пут једе на овај празник. Постоји вјеровање да се о овом празнику цјелокупна природа преображава, па се каже - преображава се и вода и гора. Од тог дана више нема великих врућина, а то је, сматрало се, и посљедњи дан купања у ријекама и језерима.