latinica  ћирилица
19/08/2014 |  14:42 | Аутор: РТРС

"Лицидерско срце" у Андрићграду

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић отвориће вечерас у Вишеграду Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце".

Шести међународни дјечији фестивал фолклора “Лицидерско срце“ који се одржава од 17. до 23. августа у више градова у Србији, вечерас ће бити отворен и у Андрићграду.

Фестивал, који има карактер прекограничне манифестације, одржава се под покровитељством предсједника Србије Томислава Николића, а у организацији Удружења грађана “Ера“ из Ужица, а циљ му је јачање пријатељских односа међу земљама, промоција дјечије културне сарадње и очување наслијеђа.

Представништво РС у Србији суорганизатор

Директор Представништва Републике Српске у Србији, Млађен Цицовић, рекао је да је ово представништво већ четврти пут суорганизатор фестивала, који представља значајан сусрет култура и умјетности народа Европе и Азије, у којем су култура и умјетност на највишем нивоу – на нивоу дјечије игре и радости.

Цицовић је истакао да ће ове године на фестивалу учествовати чак четири дјечија ансамбла из Републике Српске – два из Вишеграда и по један из Фоче и Билеће, те да ће у Андрићграду ова манифестација бити одржана трећи пут.

Учествују дјеца из 11 земаља

Програм у Вишеградупочиње данас дефилеом у 18:30 часова са ћуприје на Дрини до Андрићграда, након чега слиједи равија народних ношњи свих учесника. У 19:30 часова је фестивалски концерт и наступ Оркестра хармоника из Угљевика.

Фестивалске активности ће се, осим Андрићграду у Вишеграду, паралелно одвијати и у градовима Србије – Ужице, Златибор, Пожега, Мокра Гора, Бајина Башта, а учествоваће дјеца из Републике Српске, Србије, Молдавије, Русије, Пољске, Албаније, Грузије, Турске, Француске, Словеније, Црне Горе.