latinica  ћирилица
19/08/2014 |  16:05 | Аутор: СРНА

Цвијановић: ФБиХ да подржи повратак Срба

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да за повратак Срба у Сарајеву треба да постоји институционална и свака друга подршка, како из Републике Српске, тако и из другог ентитета, као што је Српска на располагању онима који желе да се врате у РС или у ФБиХ.

- Република Српска је увијек свим својим институционалним капацитетима на располагању онима који желе да се врате у Републику Српску, као и у Сарајево и друге дијелове ФБиХ - нагласила је Цвијановићева.

Она је у Сарајеву изјавила, да је Српска за повратак Срба у Сарајево увијек реаговала спремно, али је потребно и партнерство ФБиХ да би се људима омогућило да се врате, дођу до своје имовине, ријеше статусна и нека друга питања. Премијерка је присуствовала обиљежавању крсне славе храма Преображења Господњег у сарајевској општини Ново Сарајево, гдје је новинарима рекла да значај ове светковине и свијести о томе ко су Срби показује заједништво малог броја припадника овог народа који живе у Сарајеву.

Светом литургијом, ломљењем славског колача и освештањем грожђа, данас је почело обиљежавање крсне славе храма Преображења Господњег у сарајевској општини Ново Сарајево.

Храм Преображења Господњег у Новом Сарајеву, којег је пројектовао професор Александар Дероко, завршен је 1940. године, а освештан је 8. септембра исте године. У своме постојању од 70 година, храм Преображења Господњег у Новом Сарајеву два пута је затваран и скрнављен. У периоду 1941–1945. године власти НДХ затвориле су храм, а свештенике протјерале, док је у ратном периоду 1992–1995. храм био опљачкан. Обновљен је и освештан по завршетку рата 1995. године.