latinica  ћирилица
19/08/2014 |  16:22 | Аутор: РТС

Руси у проблемима са стадионима пред СП

Русија се опире захтjевима Свjетске фудбалске федерације да са 12 смањи на 10 број стадиона на којима ће се играти утакмице на Свjетском првенству 2018. године.

Предсеjдник Фифе Сеп Блатер, који је прошлог мjесеца рекао да би број стадиона требало смањити на 10, боравио је током викенда у Сочију, где је о питањима организације Свjетског првенства 2018. године разговарао с министром спорта Русије Виталијем Мутком.

"Концепција од 12 стадиона у 11 градова домаћина Мундијала није промијењена. Фифа је препоручила 10 стадиона у девет градова, укључујући два стадиона у Москви", рекао је Мутко, пренијела је агенција Итар-Тас.

Мутко је истакао да ће коначна одлука бити донијета у октобру на Извршном комитету Фифе, чији је члан. Он је додао да би кашњење са одлуком изазвало проблеме јер ускоро почињу грађевински радови на неколико стадиона.

Делегација Фифе ће сутра почети инспекцију, почевши са стадионом капацитета 45.000 сједишта у граду Саранску.

На Свјетском првенству у Бразили овога љета утакмице су се играле на 12 стадиона у 12 градова, а медији спекулишу да Фифа жели да смањи број стадиона, како би се избјегла кашњења грађевинских радова, као што је био случај у Бразилу.

Ни Фифа ни руски организатори нису саопштили које стадионе треба избацити, иако је Мутко недавно изјавио да су стадиони у Калињинграду и Волгограду најтежи за реконструкцију.

Русија је првобитно кандидовала 16 стадиона у 13 градова, али је тај списак скратила на 12 стадиона у 10 градова.