latinica  ћирилица
19/08/2014 |  16:41 | Аутор: Б92

Ферштапен дебитује у Формули 1 са 17 година

Најмлађи возач у историји "најбржег циркуса" син је Јосеа Ферштапена, некадашњег возача Формуле 1.

Он се недавно прикључио јуниорском тиму Ред Була, док ће за Ф1 тим дебитовати сљедеће године када буде имао само 17 година и 164 дана.

Холанђанин ће за чак двије године оборити рекорд Шпанца Хаимеа Алгерсуарија који је 2009. дебитовао у Ф1 са 19 година и 125 дана.

Ферштапен је ове сезоне тријумфовао на седам трка Формуле 3, чиме је привукао пажњу Ферарија, Мерцедеса и Лотуса, али ће се ипак прикључити актуелном шампиону.

"Остварио ми се сан. Веома са узбуђен. Највише сам захвалан наравно мом оцу Јосу, који ме је годинама дан и ноћ спремао за ово. Хвала свима који су веровали у мој таленат, свима који су ме финансирали у овим тешким временима, који су подржали моје прве кораке у мото спорту. Надам се да ћу достићи ниво Ф1", рекао је млади Ферштапен.

Старији Ферштапен је најпознатији Холанђанин у Ф1, гдје је возио за Бенетон, Симтек, Футворк, Тирел, Стјуарт, Ероуз и Минарди, а током девет година је на 106 трка најбољи резултат остварио у дебитантској сезони трећим мјестима у Мађарској и Белгији.