latinica  ћирилица
19/08/2014 |  16:45 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Влада спремна да рјешава проблеме у "Фамосу"

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су ресорно министарство и Влада Српске на услузи у вези са рјешавањем проблема Фабрике "Фамос" у Источном Сарајеву.
Фамос - Коран - Фото: РТРС
Фамос - КоранФото: РТРС

- Њихов менаџмент преговара са банкама да подигне кредит и да заврше послове за које имају уговорене аранжмане да би их наплатили. Ушли смо заједно у причу како да се помогне у тражењу партнера и отварању тржишта - изјавила је Цвијановићева у Сарајеву.

Она је нагласила да је Влада Српске рачунала на ове проблеме који ће бити ријешени уз подршку двије или три банке.

Цвијановић: Смањена стопа назапослености за 2,7 одсто

Премијерка је изјавила је да је Влада Српске путем одређених интервенција и програма за запошљавање, тј. акционог плана за запошљавање, смањила стопу незапослености за 2,7 одсто.

- Годинама након рата имате ситуацију да је већи број пензионера од броја запослених и нека друга статистика нам не иде на руку, али боримо се. Сада, након што су се десиле поплаве, био је тежак период мјесец и по дана, али статистика се поправља - рекла је Цвијановићева.

Она је изразила наду да ће до краја године Влада Српске успјети да ствари у том смислу подигне на већи ниво, те да се постигне већи ниво запослености.

- То остаје проблем који треба рјешавати низ година и то тражи системска рјешења. Мјесечно више од седам милиона КМ се издваја да би се платиле пензије пензионерима који су стекли то право у ФБиХ и њих је сада 23.000, што би, да није таква ситуација, представљало уштеде у Заводу за пензионо-инвалидско осигурање - нагласила је она.