latinica  ћирилица
19/08/2014 |  17:11 | Аутор: РТРС

Слава Требиња, Добоја, Рогатице и Прњавора

Полагањем вијенаца у Спомен-храму на Вучијаку и славским ручком данас је у Прњавору обиљежена крсна слава ове општине Преображење Господње.

Као знак захвалности за посебне заслуге током одбране од поплава, начелник општине Прњавор Синиша Гатарић уручио је плакете Александру Бијељцу, Сенаду Хамзићу, Ђорђу Бобару и Желимиру Дедићу, као и еколошком удружењу "Дерава".

Признање је добила и Милица Ђукић, за освојену сребрену медаљу на Олимпијади из математике за средње школе, која је одржана у Јужној Африци. Похвала Скупштине општине Прњавор додијељена је Полицијској станици у Прњавору за посебан допринос у развоју општине, као и побољшању безбједносне ситуације и помоћи становништву у ванредним ситуацијама. Гатарић је рекао да су ово тешка времена, пуна искушења и да није лако, али да се, ако постоје разумијевање, добра намјера и стрпљење, све може постићи.

Обиљежавању крсне славе општине Прњавор присуствовали су, између осталих, представници америчке и чешке амбасаде, конзули Словеније и Пољске, представници пољске побратимске општине Болеславјец, те града Загреба, начелници Купреса, Велике Кладуше, Градишке и Српца, пријатељи са КиМ, као и кћерка Цвјетка Поповића, једног од осуђених учесника Сарајевског атетената по коме једна од градских улица од данас носи име.

Обиљежавање славе општине Рогатица - Преображења почело је данас светом литургијом у цркви Свете Тројице коју је служило локално свештенство.
Делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и локалне власти положиле су вијенце испред спомен-капеле у којој се налазе 284 фотографије погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату са подручја општине. Локално свештенство обавило је ломљење славског колача испред спомен-капеле.

Начелник општине Рогатица Томислав Пухалац рекао је новинарима да се ове године радило на рјешавању важног пројекта, реконструкције водоводног и канализационог система.

Град Добој данас је, ломљењем славског колача и славским ручком, прославио крсну славу Преображење Господње.
Замјеник градоначелника Драган Василић изразио је наду да ће Преображење донијети снагу да се Добој зближи, уједини и сложи како би грађанима били створени бољи услови за живот.

Василић је поручио да градској управи предстоји много задатака на санацији града од недавних поплава, а један од приоритета је и обнова јавних установа, те градске топлане за шта се предузимају неопходне радње.

У храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју, поводом крсне славе града Добоја - Преображење Господње, јутрос је служена Света литургија.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије честитао је славу - Свето Преображење Господње грађанима Требиња окупљеним испред Саборног храма и позвао их на заједништво, праштање и искрену љубав.
Литургије су поводом славе храма и града - Светог Преображења Господњег служили владика Григорије и умировљени епископ Атанасије, уз саслужење свештенства и у присуству више хиљада грађана Требиња и гостију из Републике Српске, Србије, Црне Горе и иностранства.

У пригодној бесједи у порти храма владика Григорије истакао је да је ово божанска Епархија, диван и чудесан празник, празник Преображења, спасења, дан смирења, дан нашега ослобођења и дан нашега унапређења.

Владика је подсјетио да су приведени крају радови на унутрашњости уређења Саборног храма, те благословио свакога који је помогао да овај храм буде обновљен.

Умировљени епископ Атанасије позвао је на одговорност, радост и весеље, те вјерницима пожелио да им Свето Преображење донесе преображај домова, школа и њих самих, те да својом свјетлошћу обасја сваки кутак њихових живота.

Додик: Црква чува идентитет

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Требињу да празаник Преображења Господње окупља народ око Цркве која чува и јача њихов идентитет.
Додик је истакао да се на овај дан окупљају Требињци који ту живе, али и они који су поријеклом из овог града и долазе у посјету да искажу љубав према мјесту из кога потичу.

"Ово је доказ окупљања и знак да Српска православна црква овдје игра значајну улогу, да чува и јача наш идентитет. Наравно да на таквом мјесту требамо сви да будемо и да овдје проведемо то вријеме заједништва које је и најбољи доказ нашег опредјељења да наше националне интересе у цјелини на најбољи могући начин бранимо и његујемо", рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да је незабилазно да буде на прослави Светог Преображења Господњег у Требињу, јер је заволио овај град.

"Ја сам овдје за Преображење. Епархија прославља празник, а када је ријеч о граду, очигледно да овдје нисмо добродошли од оних који њиме управљају, али то је њихов проблем", рекао је Додик и поновио да је ту, јер воли Требиње.

Свечаности поводом Светог Преображења Господњег - славе истоименог храма и града Требиње, биће настављене вечерас од 19.00 часова када ће у Саборном храму бити служено празнично вечерње, након чега ће улицама проћи литија.

Након литургије у порти храма приређен је богат забавно-умјетнички програм, на коме су наступила домаћа културно-умјетничка друштва, али и друштва из Србије и Торонта.