latinica  ћирилица
19/08/2014 |  18:19 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Влада провјерава пријаве пребивалишта

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да Влада Српске провјерава све евентуалне лажне пријаве пребивалишта која могу да послуже изборном инжењерингу.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

"Надам се да неће никоме бити ускраћена права, али хоће лагања и манипулације те врсте. Морамо да провјеравамо тачност података. То јесте и политичко, али првенствено безбједносно питање о којем се у овој земљи јако мало води рачуна. Крајње је вријеме да се поведе рачуна о безбједносним аспектима свих врста", рекла је Цвијановићева новинарима у Сарајеву.

Према њеним ријечима, недопустиво и ненормално је на цивилизованим просторима да можете да дајете "криве папире" и лажете систем и државне органе, тако што пријављујете адресу гдје не живите.

"Свугдје у цивилизованом систему то се санкционише, треба и овдје гдје се то искључиво пласира као политичко питање, како се тиме угрожавају права одређених етничких заједница, што нипошто није тако. Све мјере Влада је усмјерила да се спријечи манипулација, да се појача безбједносна димензија свега тога, да знамо тачне податке о пребивалиштима", рекла је она.

Уставни суд БиХ 4. јула укинуо је одлуку о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Републике Српске.