latinica  ћирилица
19/08/2014 |  20:39 | Аутор: РТРС

"Лицидерско срце" у Андрићграду

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је вечерас у Вишеграду, Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце".

Премијерка Цвијановић отварајући Шести међународни дјечји фестивал фолклора "Лицидерско срце" у Андрићграду у Вишеграду, истакла је да је веома важно да се у оквиру бројних заједничких пројеката које реализују владе Републике Српске и Србије нашла и ова манифестација.

"Успјели смо да заједнички омогућимо да се на фестивалу представе дјеца различитих земаља и да кроз ову манифестацију прикажу своје вјештине и све оно што су у животу кроз фолклор научили", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су сад дјеца чувари традиције и да преносе културно насљеђе народа, о чему уче и на радионицама које се организују током фестивалских дана, и додала, да ова манифестација служи да се дјеца упознавају и зближавају, стичу знања о различитим културама и народима поштујући их и њихово културно насљеђе. Цвијановићева је са фолклористима учествовала у дифилеу од моста Мехмед-паше Соколовића, па затим градским улицама до Андрићграда, гдје је у Андрићевом институту за представнике свих КУД-ова организовала пријем и дружење. 

Ријеч је о прекограничној манифестацији која се одржава под покровитељством предсједника Србије Томислава Николића, а у организацији Удружења грађана "Ера" из Ужица.

Фестивалске активности ће се, осим Андрићграду у Вишеграду, паралелно одвијати и у градовима Србије – Ужицу, Златибору, Пожеги, Мокрој Гори, Бајиној Башти, а учествоваће дјеца из Републике Српске, Србије, Молдавије, Русије, Пољске, Албаније, Грузије, Турске, Француске, Словеније, Црне Горе.