latinica  ћирилица
20/08/2014 |  07:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Милитанти ИСИС-а погубили америчког новинара

Џихадистичка организација Исламска држава објавила је видео снимак на коме се види како њени припадници одрубљују главу америчком новинару Џејмсу Фолију, који је нестао у Сирије прије скоро двије године.

Екстремисти, који су запријетили да ће убити још једног заробљеника, за којег су рекли да је такође амерички новинар, објаснили су да је Фоли убијен у знак одмазде за недавне америчке ваздушне нападе у Ираку, пренијела је агенција АП.
Након синоћње објаве видеа, породица Џејмса Фолија је потврдила његову смрт на страни на Фејсбуку која је била основана за подршку његовом пуштању.

"Никада нисмо били поноснији на њега. Он је дао живот покушавајући да разоткрије патњу Сиријаца", наводи се у посту Фолијеве мајке, која је такође апеловала на милитанте да поштеде животе других талаца.
"Као и Џејмс и они су невини. Они немају контролу над политиком америчке владе у Ираку, Сирији и другде у свијету", истакла је она.
Фоли (40) је нестао на сјеверу Сирије радећи као новинар хонорарац за агенцију АФП и бостонску медијску компанију "Глобал Пост".
Исламска држава је такође објавила видео снимак на коме тврди да држи за таоца америчког новинара Стивена Сотлофа и поручује да његов живот зависи од сљедећег потеза предсједника САД Барака Обаме.
"Живот овог америчког држављанина, Обама, зависи од твоје сљедеће одлуке", говори маскирани мушкарац на снимку који је објављен на друштвеним мрежама.