latinica  ћирилица
20/08/2014 |  08:37 | Аутор: РТРС

Цртежи мале дјеце наговјештавају каснију интелигенцију

Можда родитељима цртеж њиховог дјетета дјелује смијешно, али његов "чика глиша" има озбиљно скривено значење, тврде британски истраживачи.

Они су открили да је цртачка способност дјетета узраста од четири године солидан индикатор његове будуће интелигенције.

Уз помоћ родитеља, психолози су тестирали више од 15.000 дјеце најприје са четири, а затим 14 година, оцјењујући њихове цртеже на скали од 0 до 12. Уочена је "солидна" веза између боље оцијењених цртежа и резултата тестова интелигенције не само код четворогодишњака већ и 14-годишњака.

"Тест 'нацртај дијете' осмишљен је 1920-их година како би се процијенила интелигенција дјетета, тако да је веза између теста и интелигенције код четворогодишњег дјетета била очекивана", изјавила је вођа истраживања др Розалинд Арден са Психијатријског института Краљевог колеџа у Лондону, додајући да је научнике изненадило то што је та веза била уочена и 10 година касније.

"Веза је солидна, те су зато наши резултати интересантни, али то не значи да родитељи треба да брину уколико њихова дјеца лоше цртају. Способност цртања не одређује интелигенцију, постоји читав низ фактора, како генетских тако и друштвених, који утичу на интелигенцију", навела је она.

"Цртање је древна вјештина, стара 15.000 година. Кроз цртеж, ми покушавамо да неком покажемо како размишљамо", казала је британска научница у изјави за ББЦ.

"Способност да репродукујемо ликове је јединствена људска особина и знак когнитивне способности, на сличан начин као и писање које је преобразило способност људског рода да складишти информације и самим тим изгради цивилизацију", објаснила је она.