latinica  ћирилица
20/08/2014 |  11:39 | Аутор: СРНА

Бањалука: Први уговори о субвенцијама за запошљавање

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић потписао је данас прве уговоре са представницима пет привредних субјеката о додјели субвенција из средстава града намијењених за запошљавање нових радника у производним, занатским и услужним дјелатностима.

 
Уговор је потписан са бањалучким фирмама "ДИС", "Дрвопродекс", "Бема", "Керпас амбалаже" и "Фратело трејд".

Гаврановић је рекао новинарима након потписивања да се на овај начин очекује запошљавање око стотину нових лица у овој години, додајући да су за те намјене одређена средства од око 700.000 КМ, од чега је око пола милиона КМ намијењено запошљавању, а 200.000 КМ самозапошљавању.

Он је истакао да то није једина мјера коју град предузима с циљем стварања и побољшавања привредног амбијента и стварања бољег пословног окружења, нагласивши да су предвиђена и средства од око милион КМ за реализацију програма из области пољопривреде, који треба да допринесу развоју сеоских средина и побољшању егзистенције пољопривредника, нарочито младих.

Гаврановић је навео да с циљем давања подршке привреди постоје и линије које у укључују политику такси у вези са почетним бизнисом, субвениције за камате на кредите и слично.

Директор "Дрвопродекса" Дарко Партало рекао је да ова фирма има у плану да запосли нових 20 лица, јер се очекује раст извоза, додајући да су исказане потребе за инжењером дрвопрераде, инжењером машинства, те мајсторима који би радили у погонима за производњу паркета и подова.

Он је навео да скоро 85 одсто производње пласира на инострано тржиште, углавном у Њемачку, додајући да су активности давања субвенција ради новог запошљавања важне нарочито за фирме из приградских подручја, гдје је изражен проблем незапослености.