latinica  ћирилица
20/08/2014 |  12:52 | Аутор: СРНА

У Бијељини ухапшен Србин због ратних злочина

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ јутрос су на подручју Бијељине ухапсили Драгана Глоговца, осумњиченог за ратне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника почињене у мјесту Каменица у општини Завидовићи. Глоговац је ухапшен према налогу Тужилаштва БиХ.

Глоговац је под истрагом Тужилаштва БиХ због сумње да је као припадник Војске Републике Српске, заједно са осталим војницима, нечовјечно поступао према затвореницима бошњачке и хрватске националности у затвореничком објекту "Фрањо Херљевић" у Каменици.

Тужилаштво је саопштило да ће Глоговац у законском року бити предат тужиоцу који ће га испитати, те након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране.

МИТРОВИЋ: ПЛАНСКО И ТЕРИТОРИЈАЛНО ХАПШЕЊЕ СРБА

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да јутрошње хапшење Драгана Глоговца на подручју Бијељине показује да правосудне институције БиХ плански и територијално раде на хапшењу припадника Војске Републике Српске и српских цивила осумњичених за наводне ратне злочине.

"На тај начин они желе да докажу да је на цијелом подручју или на граничном простору Републике Српске почињен ратни злочин и да на основу судских пресуда могу касније покретати разне тужбе политичког и другог карактера против Републике Српске", рекао је Митровић.

ДУКИЋ: ВРХ ФЕДЕРАЦИЈЕ КОНТРОЛИШЕ СУД И ТУЖИЛАШТВО БиХ

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да јутрошње хапшење Драгана Глоговца на подручју Бијељине показује да војни и политички врх Федерације БиХ држи под контролом Суд и Тужилаштво БиХ.

Дукић је оцијенио да Глоговчево хапшење показује и да су се Суд и Тужилаштво БиХ отворено ставили на политичку страну Бошњака.

Он је навео да то показује да правосудне институције у БиХ функционишу на крајње пристрасан начин, што доводи у питање даљи опстанак БиХ.