latinica  ћирилица
20/08/2014 |  13:23 | Аутор: СРНА

Тешановић: Измјене закона добра мјера за обнову Српске

Потпредсједник Владе Републике Српске Нада Тешановић оцијенила је да измјене Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара представљају добру мјеру и да ће омогућити да Фонд солидарности за обнову Српске прикупи што више средстава.
Нада Тешановић на градском базену - Фото: СРНА
Нада Тешановић на градском базенуФото: СРНА

Тешановићева тврди да поскупљење регистрације возила узроковано ступањем на снагу ових измјена закона, није велики финансијски удар на возаче.

"Мислим да је далеко већи удар на људе који су остали без кућа и основних услова за живот", рекла је Тешановићева новинарима у Бањалуци.

Ступањем на снагу Закона о измјенама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, порез је у зависности од запремине мотора повећан од 15 до 300 КМ.

Средства за обнову Градског базена "Аквана" из Фонда солидарности

Градски олимпијски базен Бањалука, на којем је директна штета од августовских поплава премашила 300.000 КМ, биће један од приоритета обнове у овом граду, а његово поново стављање у функцију очекује се почетком октобра, констатовали су министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић и управа Јавног предузећа "Аквана".

Тешановићева је рекла да у овом моменту треба пронаћи могућности евентуалних скраћених тендерских процедура за обнову, с обзиром да је ријеч о ванредним околностима.

Она је додала да ће средства за обнову бити обезбијеђена из Фонда солидарности за обнову Републике Српске, као и уз помоћ страних донатора.

Директор "Акване" Ведран Митровић рекао је да директна штета базена на постројењима и роби износи око 300.000, а индиректна око 100.000 КМ и да би у обнови требало да учествује око 15 предузећа.

Он је додао да ће се конкурентски захтјеви субјеката који ће учествовати у обнови покушати да ријеше по хитном поступку, како би што прије почели радови.

"По том плану и да се испоштују све процедуре базен бисмо могли да отворимо 9. октобра, с тим што када завршимо техничко постројење, морамо да га најмање пет дана пуштамо у рад без купача", напоменуо је Митровић.

Замјеник градоначелника Јасна Бркић рекла је да ће Град бити врло активан у тражењу рјешења и са менаџментом "Акване", ресорним министарством, Владом и Фондом солидарности за обнову Републике Српске покушати да обезбиједи средства за обнову.

Према њеним ријечима, Градска управа се већ обратила Управном одбору Фонда солидарности, који ће, сразмјерно штетама које су претрпјеле поједине јединице локалне самоуправе, одређивати износ средстава.

"Велике су директне и индиректне штете, јер наши спортисти неће моћи да тренирају, али нас охрабрује опредијељеност да се базен врло брзо поново стави у функцију почетком октобра, уз поштовање свих процедура из Закона о јавним набавкама", рекла је Бркићева.

Она је додала да ће Управни одбор "Акване" сутра разматрати план санације, који подразумијева пет фаза.

"Морамо направити корак напријед и опредјељење је да се квалитет доведе на ниво прије поплава или на виши, што ће код градског базена захтијевати и одређена додатна рјешења за већу сигурност објекта, али о томе ће говорити струка", рекла је Бркићева.