latinica  ћирилица
20/08/2014 |  13:54 | Аутор: РТРС

На Јадран стиже циклон који је потопио Италију

Наранџасто упозорење значи да ће у неким дијеловима Хрватске владати неуобичајене временске прилике које могу бити опасне за људе те да се могу очекивати штете, а евентуално и жртве
Невријеме - Фото: илустрација
НевријемеФото: илустрација

Европски метеоролошки сервис Метеоаларм за четвртак је најавио наранџасто, друго највише упозорење на обилне кише и грмљавинско невријеме за централне дијелове Хрватске те за цијели Јадран, посебно сјеверни, јављају хрватски медији.

Већ током ноћи са сриједе на четвртак плитки циклон, која се формирала изнад сјеверозападних дијелова Италије те неким мјестима јуче донио бројне пијавице и обилне кише (у Фиорину у залеђу Ђенове пало је чак 300 литара по м2), током сутрашњег јутра ће се са запада премјештати према истоку Хрватске.

Према подацима мрежне странице Метеоаларма у најзападнијим дијеловима Хрватске, посебно у ријечком подручју већ данас постоји вјероватноћа већа од 60 посто за израженије пљускове и грмљавине.

У ноћи и сутра очекује се знатно погоршање времена с грмљавином, кишом и пљусковима који ће мјестимично бити израженији и обилнији, а могуће је и грмљавинско невријеме.

Наранџасто упозорење значи да ће у неким дијеловима Хрватске владати неуобичајене временске прилике које могу бити опасне за људе те да се могу очекивати штете, а евентуално и жртве.

У легенди се становништву савјетује да буде свјесно опасности које могу бити неизбјежне те да слиједи упуте власти.