latinica  ћирилица
20/08/2014 |  20:26 | Аутор: РТРС

Радојичић за РТРС: БиХ прекршила људска права

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић очекује да ће Европски суд за људска права у Стразбуру донијети пресуду да је БиХ прекршила људска права породица несталих Срба.

Сви домаћи правни лијекови су искоришћени, сматра Радојчић, и зато су породице несталих из Српске поднијеле 88 апликација Суду у Стразбуру против БиХ за повреде њихових права. Радојичић је рекао да је ово тек почетак поступка, јер се на списку несталих из Републике Српске још води више од 1.600 лица.

Појаснио је да је овдје ријеч о случајевима у којима нестали нису пронађени, а постоје пресуде Уставног суда БиХ по апелацијама након којих није било никаквог чињења нити вођења истрага, проналажења несталих лица. Породице несталих годинама су незадовољне радом Института за нестала лица БиХ, и зато очекујемо да пресуда Европског суда буде додатни међународни притисак, поручио је Радојчић, гостујући у Дневнику 2. 

"Ни посљједњи извјештај Института за нестала лица БиХ није прихваћен. Наш је захтјев већ одавно био да Република Српска учествује са својим институцијама у свему томе. Немамо сагласност Федерације, немамо сагласност међународне заједнице и због тога покушавамо вршити различите друге притиске. Ускоро је 30. август, Дан несталих, и тај дан ће бити обиљежен одређеним активностима породица несталих и Удружења и вјерујем да ће их подржати други грађани као једну врсту јавног притиска да се овај поступак убрза и да се омогуће довољне количине информација и да се нестали пронаћу", рекао је, између осталог, Радојичић за РТРС.