latinica  ћирилица
21/08/2014 |  07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Отац Андерса Брејвика написао књигу "Моја кривица"

Отац Андерса Брејвика који је приј три године убио 77 људи у Норвешкој, претежно тинејџера, написао је књигу под насловом "Моја кривица" у којој доводи у питање своје понашање, као родитеља, према сину који је израстао у убицу.

Јенс Брејвик, пензионисани норвешки дипломата који живи у јужној Француској, развео се од Андерсове мајке када је мали Андерс имао годину дана и тврди да је имао мало контакта са својим сином.
"Осјећам се кривим. И осјећам се одговорним. Шта да сам био бољи отац. Да ли би Андерс урадио оно што је урадио", прочитани су фрагменти књиге коју је представила издавачка кућа "Juritzen".


Његова бивша супруга Венч Брејвик оптужили га је, прије своје смрти 2013., да је био "домаћи тиранин" и "одсутни отац" који је изгубио контакт са сином тинејџером Андерсом.
Књига "Моја кривица" Брејвика (старијег) написана је уз помоћ писца под псеудонимом и биће понуђено Брејвику (млађем) прије његовог објављивања, навео је издавач Арве Јуритзен на конференцији за новинаре, пренијела је агенција АП.

Ултрадесничар и екстремиста Андерс признао је да је 22. јула 2011. извршио напад у којима је убио осам људи у бомбашком нападу код сједишта Норвешке владе у Ослу и у "крвавом пиру" који је услиједио и убио још 69 особа, претежно тинејџера, у пуцњави у омладинском кампу љевичарске Лабуристичке партијена на острву Утоја код Осла.
Убица служи затворску казну од 21. годину која може бити продужена све док се "он сматра опасним по друштво".