latinica  ћирилица
21/08/2014 |  08:15 | Аутор: СРНА

Изведена неуспјешна војна операција за спас новинара Џејмса Фолија

Америчка војска извела је неуспјешну тајну мисију у Сирији за ослобођење америчког новинара Џејмса Фолија и других америчких талаца, изјавили су данас амерички званичници.

 Коментари америчких званичника објављени су након што се на интернету појавио снимак на којем милитанти из организације "Исламска држава" одсијецају главу Фолију због, како се наводи", америчких удара из ваздуха на њихове саборце у Ираку.

У саопштењу, Пентагон наводи да су САД "недавно извршиле операцију покушаја ослобођења одређеног броја америчких талаца у Сирији".

"Операција је изведена из ваздуха и на копну, а усмјерена је била на одређену мрежу отмичара унутар `Исламске државе`. На жалост, мисија није била успјешна јер таоци нису били на локацији на коју је упад био усмјерен", истиче се у саопштењу у којем није наведено да ли је операција била усмјерена на извлачење Фолија, који је отет у Сирији у новембру 2012. године.

Међутим, неименовани вишерангирани званичници из администрације америчког предсједника Барака Обаме потврдили су да је операција изведена ради спашавања Фолија.

Обама је осудио Фолијево убиство као "чин који је шокирао свијест цијелог свијета".

Он је милитанте из "Исламске државе", која под контролом држи велике дијелове Сирије и Ирака", упоредио са "раком", истичући да је њихова идеологија "пропала".

Организација "Комитет за заштиту новинара" изразила је велику забринутост за све новинаре који се још налазе у рукама милитаната, описујући Сирију као "најопасније мјесто на свијету за обављање новинарског посла".