latinica  ћирилица
21/08/2014 |  10:48 | Аутор: СРНА

Амерички министар правосуђа обећао темељну истрагу о убиству тинејџера

Амерички министар правосуђа Ерик Холдер састао се са родитељима тамнопутог тинејџера Мајкла Брауна, којег је прошле седмице убио бијели полицајац у насељу Фергусон у савезној држави Мисури.
Ерик Холдер (лијево) у посјети Фергусону - Фото: Getty Images
Ерик Холдер (лијево) у посјети ФергусонуФото: Getty Images

Холдер је заједно са градским званичницима обишао насеље и разговарао са мјештанима. Он је обећао "пуну, поштену и независну истрагу" о убиству Брауна.

Његова смрт изазвала је десетодневне немире и сукобе полиције и демонстраната, који су и синоћ излазили на улице Фергусона.

Полиција је саопштила да је ухапшено 47 особа, али да је ситуација углавном мирнија и да нема насиља.

Бројни мјештани захтијевају да бијели полицајац Дерен Вилсон, који је пуцао у Брауна 9. августа, треба да буде ухапшен и да се против њега покрене судски процес. Полицајац је на принудном одмору без плате.

Очевици тврде да је у Брауна пуцано док је држао подигнуте руке, док полиција и Вилсонове присталице наводе да је он пуцао током сукоба са тинејџером.

Полиција је почетком седмице пуцала и на другог тамнопутог мушкарца и страховало се да ће то изазвати додатни раст тензија у Сент Луису. Рањени црнац био је осумњичен за пљачку и полицији је прилазио наоружан ножем. Други инцидент до сада није имао већи утицај на демонстрације у Фергусону.