latinica  ћирилица
21/08/2014 |  11:42 | Аутор: РТРС

Људи и неандерталци миленијумима "дијелили" Европу

Неандерталци су "дијелили" Европу са људима готово пет миленијума прије него што су изумрли прије 40.000 година што им је оставило довољно времена за културну размјену и размножавање, тврде стручњаци.

Иако не постоје докази да су две групе заједно живјеле, коегзистирали су 25 до 250 генерација зависно од региона, наводи се у студији објављеној у листу "Nature".
"Ови резултати показују да је било значајног преклапања од 2.600 до 5.400 година", навели су стручњаци који су користили напредну технологију како би анализирали око 200 узорака кости, угља и шкољки са 40 археолошких налазишта од Русије до Шпаније.
То им је дало довољно времена за интеракције и размножавање, навели су стручњаци.
Студија је најновији покушај да се тачно одреде посљедњи тренуци на Земљи наших рођака. Тим је открио да су Неандерталци у различито вријеме нестајали са разних дијелова Европе, односно да их људи нису одједном замијенили.
Питање је како, зашто и када су неандерталци нестали и повукли се пред људима.

Анатомски "модерни" људи, порекло воде из Африке, а у Европу су стигли прије 50.000 до 30.000 година и ту су пронашли неандерталце. Кратка интеракција резултирала је тиме да "неафрички" људи данас имају око 1,5 до 2,1 одсто неандерталског ДНК.
Према новој, шестогодишњој студији Европа је прије 45.000 година и даље била насељена неандерталцима, а само мали џепови са људима.
Равнотежа се промијенила током наредних 5.000 година и довела до изумирања неандерталаца.
Људи дакле, наводи се у студији, нису изненада смијенили своје далеке рођаке већ је то била прогресивна промјена коју је карактерисао биолошки и културни мозаик који је трајао неколико хиљада година.

Аутори студије тврде да је ово најтачније датирање овог перода историје. Поуздано датирање угљеником често је отежано пропадањем костију или камених узорака старијих од 25.000 година.
"Ранија датирања често су подцјењивала старост узорака са мјеста повезаних са неандерталцима јер је оганска материја била загађена модерним честицама", навео је вођа студије Томас Хигам са Оксфорца.
"Ми смо користили методе улстрафилтрирања који чисте и извлаче колаген из костију и тако смо избјегли контаминацију. То значи да са већом сигурношћу можемо да одредимо нестанак наших блиских рођака, неандерталаца".
"Наравно да неандерталци нису потпуно изумрли јер ми имамо неке од њихових гена", рекао је он.