latinica  ћирилица
21/08/2014 |  14:30 | Аутор: Б92

Ђорђевић: Медаља као Монт Еверест

Селектор Србије Александар Ђорђевић изјавио је да би велики успјех на Свјетском првенству било полуфинале, а да би освајање медаље било "као Монт Еверест".

Он је оцијенио да је Шпанија највећи фаворит за освајање титуле, док Србија пролази кроз дугу транзицију након болног одласка Црногораца из заједничке земље.

"Али не признајем да је било ко бољи прије утакмице. Уосталом, терен никада не лаже", истакао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да неодазивање играча у репрезентацију што је претходних година узело маха, резултат страха од неуспјеха и додао да у репрезентативној кошарци, и на европском и на свјетском нивоу, влада неписано правило да само медаље са репрезентацијом крунишу праве величине.

"Када Тони Паркер буде завршавао каријеру, сигуран сам да ће рећи да му је најдража титула првака Европе са Француском упркос бројним НБА трофејима са Сан Антонијом. Ово прво је страст, емоција, а ово друго посао. Исто могу да кажем за себе и многе моје колеге који су освојили титулу са репрезентацијом", рекао је Ђорђевић у интервијуу за НИН а пренио Б92.

На питање зашто се променио однос играча према репрезентацији, Ђорђевић је казао да је Србија нова земља која пролази кроз дугу транзицију.

"Као држава смо створени зато што су нас остављале комшије. У једној емотивној вези увијек пати више онај ко је остављен. Ми смо пропатили све разводе с бившим југословенским републикама, а Црногорци су нас 'разбили'. То нас је највише бољело", казао је он.

"Опет, да није било свих њих, ми не бисмо имали своју државу. Нисмо сами узели ствари у руке, нисмо организовали референдум и рекли да желимо своју земљу. Државу су нам креирали други и то нас и данас боли", сматра Ђорђевић.

Иако САД долази са јаким тимом, ту нема највећих звијезда, па је Ђорђевић можда добро предвидио да ће Шпанци бити фаворит број 1.

"Говорио сам то и прије три мјесеца када се није знало да ће се селекција САД сусрести са отказима и повредама кључних играча. Све је организовано тако да Шпанија титулом крунише силазак са сцене једне велике генерације у којој су (Пау) Гасол, (Хуан Карлос) Наваро, Хосе) Калдерон, (Фелипе) Рејес...", рекао је Ђорђевић.

Свјетско првенство у Шпанији одржаће се од 30. августа до 14. септембра, а Србија ће играти у Групи А са селекцијама Шпаније, Француске, Бразила, Ирана и Египта.

Србија у четвртак дочекује Нови Зеланд у тест мечу у Вршцу.