latinica  ћирилица
21/08/2014 |  15:40 | Аутор: РТРС

Сједница Владе Српске

Влада Републике Српске донијела je у Бањалуци, Одлуку о одобравању средстава у износу од 100.000,00 КМ за набавку кохлеарних имплантата ЈЗУ Универзитетској болници Клинички центар Бања Лука.
74. сједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
74. сједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Наведени импланти су предвиђени за уградњу пацијентима – дјеци до 5 година старости, по листи чекања коју је сачинила Клиника за ухо, грло и нос Универзитетске болнице Клинички центар Бања Лука.

 Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобравању средстава АД "Фабрика шећера", Бијељина на име подстицајних средстава за интервенције на тржишту и ванредне потребе и помоћи у износу од 95.390,00 КМ.

Потребна је помоћ за покретање активности за ревитализацију до и преузимања даљег финансирања од стране новог стратешког партнера. Према спецификацији достављеној од стране подносиоца захтјева, АД „Фабрика шећера“ Бијељина, неопходна финансијска средства су у износу од 95.390,00 КМ од којих је 48.800,00 КМ на име помоћи радницима а остатак средстава за потрошни материјал и остале трошкове пословања.

Влада Српске донијела је Уредбу о начину процјене, условима и начину продаје и давања у закуп некретнина и наплати потраживања којим управља Фонд за управљање некретнинама и потраживањима у власништву Републике Српске.

Овом уредбом уређује се начин процјене, услови и начин продаје, давања у закуп некретнина и наплата потраживања којима управља Фонд као и трошкови поступка.

Продаја и давање у закуп некретнина којим управља Фонд врши се путем јавног позива, на начин који обезбјеђује најбољу заштиту интереса Републике Српске, а да се при том обезбиједи потпуна информисаност и доступност неопходним подацима потенцијалних купаца.

Влада je усвојила Нацрт Стратегије надзора над опојним дрогама и сузбијању злоупотребе опојних дрога у Републици Српској за период од 2014. до 2020. године.

Овом стратегијом тежи се постизању боље сарадње свих субјеката који су укључени у сузбијање злоупотреба опојних дрога, како унутар органа власти, тако и између органа власти и невладиног сектора који се бави овом проблематиком.

Из тог разлога ова стратегија предвиђа кључна поља дјеловања, а то су: смањење потражње за опојним дрогама, смањење понуде опојним дрога, унапређење активности на сузбијању злоупотребе опојних дрога, те унапређење активности на пољу међуенитетске, регионалне и међународне сарадње у борби против злоупотребе опојних дрога.

Влада Републике Српске усвојила је Акциони план за сузбијање и спречавање насиља у породици за 2014. годину.

Влада РС упознала се са Информацијом о Пројекту уређења пловног пута ријеке Саве и усвојила Информацију о процесу програмирања средстава у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF) - 11. позив.

Задужује се Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да Владу РС редовно извјештава о поступцима аплицирања и одобравања пројеката који се финансирају из средстава Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF).

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о реализацији Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за период 01.01-30.06.2014. године.

 Извјештај ће бити достављен Народној скупштини Републике Српске на разматрање.

Влада РС донијела је рјешење о давању сагласности Министарству за избјеглице и расељена лица на утрошак новчаних средстава у укупном износу од 243.000,00 КМ

Даје се сагласност Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске за утрошак новчаних средстава, са позиција: Капитални грантови за финансирање повратка у Републику Српску (88.000,00 КМ), Капитални грантови за финансирање повратка у Федерацију БиХ (10.000,00 КМ), Дознаке за рјешавање проблема интерно расељених лица (78.000,00 КМ), Дознаке за финансирање повратка у Републику Српску (67.000,00 КМ).