latinica  ћирилица
21/08/2014 |  15:58 | Аутор: РТРС

Радојичић: Промијенити изборни систем

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да би било добро поприлично промијенити постојећи изборни систем у БиХ, јер постојећи има доста недостатака.

"Извор садашњег изборног система је у некадашњим правилима ОЕБС-а који је водио изборе још по Дејтонском споразуму, а послије тога је то преточено у Изборни закон који се практично мијења сваке године, али са све више техникалија, док неке суштинске, већ видљиве ствари које су проблем остају", рекао је Радојичић новинарима након разговора са представницима Коалиције за слободне и поштене изборе "Под лупом".

Радојичић је као недостатке, између осталог, навео регистрацију бирача, фиктивне пријаве, гласање у ковертама које је тешко контролисати и које даје простора манипулацијама, затим процес формирања бирачких одбора, гдје исти статус имају независни кандидати, највеће странке и кандидати за чланове Предсједништва БиХ.

Он је навео да је битна и улога медија, гдје је важно информисање, а не дезинформисање.

Предсједник Народне скупштине Српске истакао је да грађанско организовање и невладин сектор имају изузетно важну улогу у свим развијеним парламентарним демократијама као објективни пратилац процеса избора, додајући да у сусједним земљама има доста добрих примјера објективног и организованог невладиног сектора који већ годинама прати изборне циклусе.

"БиХ недостаје један систематски и дугогодишњи рад објективног невладиног сектора. Постоји много невладиних организација, међу којима има оних које су страначки врло профилисане и преферирају и раде за одређене партије. Због тога је улога објективног невладиног сектора изузетно значајна", нагласио је Радојичић.

Он је навео да су га чланови Коалиције за слободне и поштене изборе "Под лупом", коју је основало седам невладиних организација, информисали о плановима те асоцијације, као и да су разговарали о добрим и лошим странама изборног система.

Представник ове коалиције Вехид Шехић рекао је да је циљ ове асоцијације стварање атмосфере за демократске и поштене изборе и да се стварно испоштује изборна воља грађана.

"Нажалост, живимо у вријеме и у простору гдје су избори ванредна ситуација, гдје смо далеко од страначког, политичког дијалога и у којим се, такође, настоје само изиграти одређени прописи, или како се то каже, траже се рупе у процесима", навео је Шехић.

Он је оцијенио да све то доводи до нелегитимности избора, истичући да ће 3.000 посматрача те коалиције вршити грађанско посматрање предстојећих избора с циљем стварања превенције и елиминисања уочених недостатака.

Шехић је рекао да ће по окончању изборног процеса коалиција "Под лупом" дати став о проведеним изборима, у којем ће изнијети оно што би требало мијењати како би избори постали једна "нормална ситуација".