latinica  ћирилица
21/08/2014 |  17:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Прва медаља за Србију на ОИ младих

Српски џудиста Немања Мајдов био је члан тима који је данас освојио сребрну медаљу у екипној конкуренцији на Олимпијским играма младих у Нанџингу. То је прва медаља за Србију на овогодишњим Играма младих у Кини.

За тим у којем су још наступили Анастасија Туркева (Русија), Лајана Колман (Бразил), Ивана Шуњевић (Црна Гора), Ју-Јун Ванг (Кинески Тајпех), Дмитри Минков (Белорусија) и Сеунгван Риу (Јужна Кореја) српски џудиста добио је двије одлучујуће борбе.

Мајдов је првом колу савладао Канађанина Луиса Крејбера-Ганона ипоном, а затим у полуфиналу Аргентинца Густава Базилеа. Његов тим у финалу је поражен резултатом 4:2.

"Не могу да опишем како се осјећам. Имао сам одличан тим, три меча, од тога два одлучујућа. Прије два дана био сам пети, медаља ми је измакла за секунду, зато сам сада имао спортску срећу да све прође како треба. Хвала свима који су били уз мене, ми смо један тим и побјеђујемо заједно", рекао је Мајдов после додјеле медаља.

Остали српски репрезентативци нису имали успјеха. Теа Тинтор је поражена од Холанђанке Лизе Миленберг ипоном, а њена екипа је елиминисана у првој рунди такмичења.

Пливач Урош Николић имао је у квалификацијама на 100 метара слободно вријеме 51.75 секунди и заузео четврто мјесто у својој квалификационој групи, а 21. у укупном пласману. Вук Челић био је 12. у финалу на 800 метара слободно (8:14.95), док је атлетичарка Јасмина Пругинић заузела 15. место у укупном пласману дисциплине 2.000 метара стипл.
Стријелац Андрија Миловановић и његова партнерка Агата Алина Рикарди (Сан Марино) побиједили су у осмини финала аустралијско-сингапурски пар Санчез Клопатофски/Мартина Линдзи Велосо резултатом 10:8 и у сутрашњем четвртфиналу састаће се хрватско-јужноафричким паром Ивана Бабић/Сибранд Лоренс. Теквондоиста Игор Глишин изгубио је од Француза Јоана Миангуа у четвртфиналу категорије преко 73 килограма резултатом 12:5.

Шестог такмичарског дана наступиће атлетичарка Атина Камаси у квалификацијама у бацању копља, пливач Вук Челић у квалификацијама на 200 метара леђно, бициклисти Јелена Ерић, Милица Раких, Душан Рајовић и Александар Роман, као и Андрија Миловановић и његова партнерка Агата Алина Рикарди.