latinica  ћирилица
21/08/2014 |  18:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Србији упућен демарш ЕУ, о детаљима сутра

Демарш Европске уније Србији стигао је данас у Владу Србије, потврђено је у Влади, а више детаља о томе изнијеће сутра на конференцији за новинаре премијер Александар Вучић.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Јавности још није званично познато због чега је ЕУ упутила демарш, који у дипломатској пракси представља оштру реакцију на предузимање извјесних мјера у спорном питању.

У закључицма са недавног састанка министара спољних послова ЕУ истакнуто је да треће земље не треба да користе руски ембарго против европских произвођача, и инсистирале на томе да је неопходно "обезбиједити јединство међународне заједнице и одржати међународно право".

Угледни швајцарски лист "Noje cirher cajtung" пише данас да су државе ЕУ упозориле земље кандидате да "не ускачу у рупе на руском тржишту, настале ембаргом Москве на увоз прехрамбених намирница из Уније", и уз опаску да се од увођења ембарга "нови понуђачи тискају" на тржиште Русије.

И док у Турској не хају много за упозорења Брисела, она се у земљама кандидатима на Балкану озбиљно схватају. Албанија и Црна Гора су одмах скренуле на бриселски курс, док је ситуација компликованија за Македонију, а нарочито за Србију, пише "Noje cirher cajtung".