latinica  ћирилица
21/08/2014 |  19:21 | Аутор: РТРС

Колико је реална постизборна комбинаторика?

У владајућем СНСД-у остављају мало простора за нагађања постизборне комбинаторике. Карте су одавно на столу. Само је једна непознаница - ко ће у скупштинске клупе и министарске фотеље поред провјерних адута - ДНС-а и Социјалистичке партије.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик каже да ће ДНС, СП и неке друге партије, које су им дале подршку, бити сигурно дио система власти. "Ми ћемо власт врло брзо формирати и обезбиједити и да на нивоу БиХ имамо право представништво".

С друге стране политичког ринга самоувјерено тврде да коалирања неће бити, јер имају довољно снаге да сами освоје власт. Ипак, буде ли потребе за политичким загрљајем у наручју Савеза за промјене биће мјеста са све.

"Сарадња Савеза за промјене је отворена према свима. Не постоји политички субјект, нити појединац, нити фактор, који није добродошао у реализацији наших идеја", потпредсједник СДС-а Огњен Тадић. 

За ДНС потпуно погрешна теза о поређењу ове странке са соцјалистима Ивице Дачића након избора 2012. године у Србији. Тврде - нема политичког заокрета.

"Ми смо аутентични. Не бих желио да ово, што сам рекао да ћемо имати десет посланика у НСРС, ставим у функцију повећања страначких апетита, већ у функцију интереса Републике Српске", тврди Остоја Барашин из ДНС-а.

Непознаница су мање и нове странке, чији је капацитет и улогу, у овом тренутку, тешко оцијенити.

"Код малих странака је то проблем и док се не укључе у кампању, ми не можемо да одредимо њихову снагу јер велике странке заузимају сав медијски простор", тврди аналитичар Александар Врањеш. Једна од њих је и Странка за праведну политику која, како из ње наводе, може учествовати у власти, а и не мора.

Малим странкама наруку иде низак изборни праг али, због велике гужве на изборним листама, за многе ће улазак у парламент, тиме и коалирање, бити немогућа мисија.

Д. Бојић