latinica  ћирилица
23/08/2014 |  08:34 | Аутор: РТРС

Бан Ки Мун - Могућа ескалација тензија због руског конвоја

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изразио је забринутост због извјештаја о уласку руског хуманитарног конвоја у Украјину без сагласности Кијева и навео да би то могло да доведе до ексалације тензија, наводи у саопштењу Бан Ки Мунов портпарол Стефан Дужарик.

У саопштењу се наводи да генерални секретар прати са озбиљном забринутошћу извјештаје о преласку руског хуманитарног конвоја у Украјину без дозволе украјинских власти.

"Упркос чињеници да је хуманитарна ситуација погоршана, било каква унилатерална акција могла би довести до компликовања ионако опасне ситуације у источној Украјини", додао је портпарол.

Обама и Меркел - Русија изазива "опасну ескалацију" сукоба у Украјини

Амерички предсједник, Барак Обама и њемачка канцеларка, Ангела Меркел упозорили су да Русија изазива "опасну ескалацију" сукоба у Украјини због војног присуства у тој земљи. 

Они сматрају да присуство руских војника у Украјини, гомилање снага дуж украјинске границе и руско гранатирање на територији Украјине, представља озбиљну ексалацију тензија. Обама и Меркел истакли су да Русија мора да повуче конвој са украјинске територије, пренијела је агенција АП.