latinica  ћирилица
23/08/2014 |  12:24 | Аутор: СРНА

Меркел: У БиХ има још пуно посла

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да међународна заједница, након општих избора у БиХ, мора покушати да подстакне политички процес у тој земљи.

Меркелова је уочи конференције о западном Балкану, коју њемачка Влада организује наредне седмице у Берлину, истакла да у БиХ има још пуно посла и да је важно да се у региону створе интеграциони процеси.

Она је указала да се на Балкану види да је потребно имати "дуг дах" и да се земље региона не смију прерано препустити саме себи.

"Чак и када постоји напредак у том региону, он се одвија темпом пужа", рекла је Меркелова и додала да све земље региона имају европску перспективу и да чланство зависи од брзине провођења потребних реформи.

Говорећи о балканској конференцији, Меркелова је рекла да је њемачка Влада одлучила да позове представнике свих држава региона, поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата, како би показала да данас више не постоје сукоби, иако је присутно још низ конфликата, те да у суштини постоји заједништво.

"То је, према мом увјерењу, постало могуће јер су све земље добиле европску перспективу", рекла је Меркелова у разговору са политикологом Корнелијусом Адебаром.

Она је навела да је њемачка Влада позвала шефове и чланове влада земаља региона на конференцију у Берлину да би се побољшала њихова међусобна сарадња.

"Људи желе да имају саобраћајну инфраструктуру, желе да једноставно путују из једне у другу земљу. Тада ће се заједништво тих раније сукобљених људи и народа оснажити", оцијенила је Меркелова.

Она истиче да је промјена могућа само кроз сусрете и да је то виђено у вријеме "хладног рата" у Европи, и може се пренијети на све дијелове свијета.

"Нама су још у сјећању стравични ратни сукоби и због тога ова конференција показује да идемо даље, да смо превазишли сукобе, и то је добар знак", нагласила је Меркелова у видео снимку постављеном на сајту њемачке Владе.

Она је одбацила оцјене да ЕУ примењује двоструке аршине у пријему нових чланица, указујући да се јасно видјело која је процедура на путу до чланства на примјеру Хрватске, као и да се у вези Румуније и Бугарске непрестано праве извјештаји о владавини права и напретку у демократизацији и борби против корупције.

"Свим земљама западног Балкана смо обећали европску перспективу и иза тога стојимо. Временски оквири између приступања Словеније и Хрватске не морају бити никаква мјера за приступање других земаља, већ је на свакој држави када ће и како моћи да приступи", поручила је Меркелова.

Указујући да сада постоје различити нивои приближавања, Меркелова је подсјетила да су са Србијом и Црном Гором започети приступни преговори, да Албанија и Македонија имају статус кандидата, а да БиХ и /самопроглашено/ Косово раде ка томе.

"Пред сваким је изазов да створи предуслов за приступање ЕУ - кроз структурне реформе, реформе у области владавине права, борби против корупције и транспаратнним структурама. Што брже земље прођу тај процес - брже ће моћи и да приступе", поручила је Меркелова.