latinica  ћирилица
23/08/2014 |  12:41 | Аутор: СРНА

Електрокрајина-Директна материјална штета због поплава 2,15 милиона КМ

Директна материјална штета на објектима и мрежи "Електрокрајине" Бањалука због незапамћених поплава средином маја износи 2,15 милиона КМ.

"Укупна штета је, рачунајући и индиректне ефекте кроз повећане оперативне трошкове предузећа, интервентне активности и немогућност наплате електричне енергије у поплављеним подручјима, много већа и процјењује се на око 7,2 милиона КМ", рекао је Срни портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов.

Он је истакао да је највећа појединачна директна материјална штета евидентирана на објекту пословнице Челинац - 470.000 КМ, који је био потпуно потопљен, због чега је неупотребљив за кориштење, што изискује изградњу новог објекта.

"Хаварију је претрпјело седам трафо-станица, док су многе трафо-станице на подручјима Челинца, Бањалуке, Лакташа, Српца, Градишке и Приједора биле под водом, што је захтијевало хитну интервенцију и донијело непланирано повећање оперативних трошкова", каже Клинцов.

Он је истакао да су на подручјима електродистрибуција Прњавор и Мркоњић Град, као и у општинама Кнежево и Котор-Варош, покренута клизишта која су оштетила и/или угрозила средњенапонску и нисконапонску мрежу, што захтијева финансијска средства за њихову заштиту или санацију.

"Размјере поплава илуструје податак да је `Електрокрајина`, због изливања ријека, била принуђена да, углавном, превентивно искључи око 200 трафо-станица са око 40.000 купаца или 16 одсто укупног конзума, због пријетње плављења и хаварије постројења предузећа", наглашава Клинцов.

Он је истакао да су у тим критичним тренуцима Управа и радници предузећа били на висини задатка, реализујући постављене задатке, почев од заштите постројења гдје год је то било могуће, до стабилизације дистрибутивних прилика и што бржем враћању у погон искључених трафо-станица.

Клинцов је рекао да је за само три дана поново успостављено редовно снабдијевање потрошача на цијелом дистрибутивном подручју, изузев случајева у којима је дошло до урушавања објеката.

"Иако и сама погођена природном катастрофом, `Електрокрајина` је 19. маја на рачун Министарства финансија Републике Српске уплатила 100.000 КМ, док су се радници предузећа одрекли једне дневнице за помоћ поплављеним подручјима", истиче Клинцов.

Према његовим ријечима, предузеће је у најтежим тренуцима исказало и солидарност са колегама из других погођених дистрибутивних предузећа упућујући раднике и материјално-техничка средства као испомоћ "Електро-Добоју" и "Електро-Бијељини".

У Добој је, како је рекао, упућено шест екипа са 35 радника опремљених свим материјално-техничким средствима. "Они су на терену за три и по дана ставили у функцију ТС Усора 35/10, укључили 35 СТС 10/04, те помагали у прикључењу купаца на нисконапонској мрежи", каже Клинцов.

Он је додао да је "Електро-Бијељини" испоручено пет камиона са стубовима за обнову дистрибутивне мреже, те је пружена помоћ у реконструкцији 35 киловолтних далековода на подручју Лопара, док су пословници Шамац достављени трансформатори.