latinica  ћирилица
23/08/2014 |  16:26 | Аутор: Б92

Филм у част 90 година тениса

Тениски савез Србије представио је на Међународном фестивалу спортског филма на Златибору монографију "Тенис без граница".

У монографији, која говори о 90 година постојања овог спорта на нашим просторима, су забиљежени сви успјеси југословенских и српских тенисера у протеклих 90 година, а ТС жели да о томе до идуће године уради документарни филм у сарадњи са Филмским новостима, које посједују највећу филмску архиву на територији Балкана у периоду од 1945. до 1990. године, истакнуто је на презентацији монографије.

"Тенис је један од најтрофејнијих спортова код нас и заслужује такву пажњу. Сада је право вријеме за филмску причу јер је успјех српских тенисера актуелан и невјероватан", изјавио је почасни предсједник ТС Слободан Живојиновић.

Филм ће режирати, како је најављено, Горан Марковић.

"То ће бити велико задовољство за мене, иако у таквим филмовима нема много редитељске креације. Волим и играм рекреативно тенис и учешће у овом пројекту представља велико задовољство, јер ћу имати прилику да запишем и своје име испод тениске историје ове земље", рекао је Марковић.

Тениски савез Србије додијелио је монографију "Тенис без граница" селектору овогодишњег Међународног фестивала спортског филма Николају Пороховнику, док је монографија Олимпијског комитета Србије уручена легендарном гимнастичару и предсједнику Олимпијског комитета Словеније Мирославу Церару.