latinica  ћирилица
23/08/2014 |  16:55 | Аутор: РИА-Новости

ОЕБС: Конвој се вратио у Русију

Сви камиони из руског хуманитарног конвоја вратили су се данас у Русију, изјавио је шеф мисије ОЕБС у региону Ростова Пол Пикард.

Руски конвој који је допремио хуманитарну помоћ у југоисточну Украјину враћа се у Русију, без инцидената, изјавио је за РИА Новости Пол Пикард. ОЕБС је саопштио да се у Русију вратило 227 руских камиона, док су руске власти раније саопштиле да у конвоју има 280 камиона.

"Ми смо избројали 220 камиона, који су се данас вратили плус седам возила из пратње", рекао је Пикард.

Руско Министарство одбране данас је саопштило да је хуманитарна помоћ достављена тамо гдје је било планирано у југоисточној Украјини, и поручило, да намјерава да настави сарадњу са Међународним комитетом Црвеног крста.

"Није било никаквих инцидената. У току је процес повратка", рекао је Пикард.

У међувремену, званичник самопроглашене Народне Републике Луганска Васил Никитин је изјавио да се становници тог региона надају да ће добити још хуманитарне помоћи из Русије.

"Наша република је готово остала без хране. Надамо се да ће такви конвоји са храном и другом хуманитарном помоћи постати уобичајени. Надамо се помоћи и чекамо је", казао је он.

Упркос сезони жетве, пијаца је затворена због гранатирања и пожара. Становници Луганска преживљавају захваљујући својим личним залихама хране.

Дистрибуција руске хуманитарне помоћи почеће данас.