latinica  ћирилица
23/08/2014 |  17:47 | Аутор: СРНА

Ђокић у Дрвару: Помоћ српској борачкој популацији

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић поручио је данас у Дрвару, да ће Република Српска остати посвећена рјешавању проблема борачке популације Српске на подручју општина Ливањског кантона у ФБиХ.
Петар Ђокић Са представницима БО И.Дрвар и Дрвар - Фото: СРНА
Петар Ђокић Са представницима БО И.Дрвар и ДрварФото: СРНА

Ђокић је у Дрвару разговарао са представницима Борачке организације Републике Српске за Источни Дрвар и Дрвар о проблемима који оптерећују ту популацију. Он је рекао да је било ријечи о питањима њиховог статуса и остваривања права на здравствену заштиту, подршке развоју, изградњи и одржавању спомен-обиљежја, те афирмацији борачких питања у неком ширем друштвеном контексту.

"Раније смо имали одређене видове подршке и помоћи, посебно социјално угроженим борцима, али то није било довољно, зато сада морамо предузети неке додатне организоване видове, да би и они осјетили да су били дио једног општег фронта и борбе за Републику Српску и да нема ниједног разлога да се осјећају занемарено", рекао је Ђокић.

Предсједник Борачке организације Српске за Дрвар и Источни Дрвар Милорад Бодирожа рекао је да су министра упознали са проблемима са којима се суочавају борци који су се вратили у ФБиХ, наводећи да су то, углавном, питања у вези са здравственом заштитом и незапослености.

"На срећу, немамо много неријешених стамбених питања, а један од већих проблема је што у Дрвару нисмо успјели да направимо централно спомен-обиљежје", додао је Бодирожа.

Он је рекао да је Ђокић обећао максималну помоћ ресорног министарства у вези са рјешавањем питања права бораца која још нису остварена, те помоћ у раду ове борачке организације.

"Ми покривамо и онај дио у дијелу Дрвара који припада Унско-санском кантону са сједиштем у Мартин Броду, гдје имамо око 250 бораца, тако да укупно око 1.500 бораца и чланова породица погинулих бораца живи на подручју Федерације БиХ, овдје у Дрвару", навео је Бодирожа.