latinica  ћирилица
23/08/2014 |  19:45 | Аутор: РТРС

На листама изостала позната имена

Још 20 дана остало је до званичног почетка предизборне кампање. За нову трку спремни су и кандидати у највећем граду Републике Српске.

Испред шест странака, по три владајуће и опозиционе, за Народну скупштину Републике Српске такмичиће се 102 кандидата. На листама су изостала многа позната имена. Због чега?

Војислав Глигић, један од најактивнијих посланика у НСРС, овај пут изостављен је из изборне трке. Његов страначки колега и лидер странке Драган Чавић увјерава да нема никаквих тензија у странци.

"Ми са Глигићем, као генерални секретар имамо озбиљне намјере. Овај пут он је изразио жељу, сматрајући да треба дати шансу млађим кадровима", рекао је Чавић.

"Ја сам се договорио с Чавићем да овај пут не идем у Народну скупштину, да не би било те врсте приговарања како се од нас двојице не може доћи у Скупштину", рекао је Глигић.

У СНСД-у шансу желе дати новим кадровима. Опробани, попут Николе Баштинца, према ријечима предсједника странке, наћи ће се на извршним функцијама. 
 
"СНСД нема дилему...има мјеста за све", рекао је Милорад Додик.

Када је ријеч о кандидатима СДС-а,  у Бањалуци без великог изненађења, осим кандидатуре бившег главног ревизора Бошка Чеке. 

“"Мислим да СДС, послије дужег времена, очекује изненађујуће добар резултат", каже Вукота Говедарица.

На кандидатским листама ДНС-а нема актуелног делегата ове странке у Дому народа Парламента БиХ, Драгутина Родића. Недељко Чубриловић поново је на челу листе у изборној јединици три. Социјалисти су изоставили позната имена попут Предрага Глухаковића и Саше Чудића. Главни адут је Раденко Ђурица, који је и носилац листе.

"Сматрам да ће Бањалучка регија остварити сјајан резултат и да ћемо имати већи број својих представника у Парламенту него раније", каже Петар Ђокић, предсједник СП.

Бранислав Бореновић поново је на челу ПДП-ове листе за Народну скупштину. Док је зачеље, бар према распореду ЦИК-а, припало бившем кадру СДП-а Слбодану Поповићу.

"Идемо на то да покушамо ове године добити два директна мандата у изборној јединици 3", каже Младен Иванић, лидер ПДП.

Док власт у предстојеће изборе иде с промоцијом досадашњих резултата – опозиција под слоганом "промјена", уз обећања да ће, ако побиједе, све бити боље. Кампања званично почиње 12. септембра.