latinica  ћирилица
23/08/2014 |  20:26 | Аутор: СРНА

Штете на путевима 150 милиона КМ

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да су поплаве у мају и августу причиниле штете на путевима Српске у износу од око 150 милиона КМ.
Путеви у РС- након поплава - Фото: СРНА
Путеви у РС- након поплаваФото: СРНА

"Мајске штете у путној привреди биле су око 148 милона КМ, а од августвовских око два милиона КМ, дакле укупно око 150 милиона КМ, док су у области жељезничког саобраћаја око 50 милиона КМ", прецизирао је Чубриловић.

Министар је рекао да је у мајским поплавама активирано око 90 клизишта, од чега десетак великих.

"Захваљујући ангажовању јавних предузећа, већи дио тих штета је на неки начин саниран, одржана је проходност саобраћаја и није било великих застоја, с тим што смо у жељезницама имали штете нефункционисањем пруге с обзиром на то да је на неколико мјеста према Добоју и око града пруга била оштећена", истиче Чубриловић.

Он је рекао да је у Српској током цијеле ове године и грађевинске сезоне активно санирање посљедица елементарних непогода, те да неће бити много изградње нових путева.

"Вјерујем да јавност разумије да морамо да урадимо оно што је основно за живот људи и нашу привреду, па тек онда нешто и из Развојног програма. Овај пут неће бити отварања нових путева, биће санирања посљедица", навео је Чубриловић.

Он је напоменуо да радови на изградњи аутопута Бањалука - Добој теку планираном динамиком. "Још смо у динамици да завршимо на вријеме, а то значи 36 мјесеци од потписивања уговора", рекао Чубриловић.

Навео је да радови се на изградњи дионице аутопута Прњавор - Добој одвијају планираном динамиком, а да ових дана треба да почну и радови на дионици Прњавор - Бањалука, јер су испуњени сви услови.

"Без обзира што смо имали у једном дијелу застој, па и ових дана с обзиром да ријека Босна не допушта кориштење материјала за изградњу аутопута, вјерујем да смо још у динамици да аутопут Бањалука - Добој завршимо на вријеме", рекао је Чубриловић.

Потврдио је да је у "Аутопутевима Републике Српске" примљен одређен број људи за рад у наплатним кућицама и да је скоро трећина њих из реда породица погинулих, те истакао да су испоштоване све законске процедуре и препоруке када је ријеч о вредновању те дјеце.