latinica  ћирилица
23/08/2014 |  21:37 | Аутор: РИА-Новости

Србија може да извози млијечне производе у Царинску унију

Руски орган за надзор увоза пољопривредних производа Роселкхознадзор објавио је данас да је дозволио увоз млијечних производа из Србије у чланице Царинске уније, коју чине Бјелорусија, Казахстан и Русија.
Млијеко - Фото: архив
МлијекоФото: архив

Одлука је донијета пошто су прихваћене гаранције Ветеринарске службе Србије и резултати експертске анализе који указује да су недавно утврђене мањкавости уклоњене, преносе РИА Новости.
Роселкхознадзор изражава и спремност да стави још двије српске фирме са сектора мљекарске индустрије у регистар организација и индивидуалних произвођача укључених у производњу, прераду или складиштење производа који се испоручују Царинској унији, након што је тако договорено са ветеринарским службама Бјелорусије и Казахстана.
Србија је једна од ријетких европских земаља на које се не односе рестрикције руског увоза хране, уведене након пооштравања санкција Запада Москви.
Према подацима руске Савезне управе царина, ова земља је током 2013. увезла 1,15 милиона тона млијечних производа у вриједности 4,2 милијарде долара. Главни испоручиоци су били Бјелорусија, Украјина и неке друге европске земље, међу којима и Француска и Финска.
Русија је 7. августа увела забрану увоза меса, морских плодова, воћа, поврћа и млијечних производа из САД, ЕУ, Норвешке, Канаде и Аустралије у одговор на нову рунду западних санкција.