latinica  ћирилица
24/08/2014 |  08:12 | Аутор: РТРС

Почиње 49. "Кочићев збор"

У бањалучком парку "Петар Кочић" вечерас ће свечано бити отворен 49. "Кочићев збор".

Манифестација ће бити свечено отворена испред споменика Петру Кочићу, када ће бити положени вијенци на споменик, а потом ће у умјетничком дијелу програма наступити пјесници, етно група "Траг", гудачки квартет Академије умјетности, КУД "Веселин Маслеша" и оркестар Здравка Ћосића, рекао је Лука Кецман, из организације "Кочићевог збора".

Након тога, у Банском двору биће отворена изложба радова Ликовног саборовања "Змијање 2014", које је почело 17. августа и на којем учествује осам умјетника.

- Прошле недјеље, 17. августа, направили смо увертиру с почетком рада Ликовног саборовања и том приликом смо саопштили име добитника "Кочићеве награде" - књижевника Слободана Јанковића, а награда "Змијањче" припала је ученику из Рогатице Милану Пурковићу - подсјетио је Кецман.

Он је напоменуо да ће у оквиру манифестације бити одржан и Фестивал изворне пјесме у Бронзаном Мајдану, док ће током наредне седмице бити организован низ садржаја, као што је изложба "1914-Велики рат", такмичење у бесједништву, пјесничко вече.

Кецман је рекао да ће манифестација "Кочићев збор" бити затворена 31. августа у Стричићима, и то традионално уручивањем "Кочићеве награде" и награде "Змијањче" код родне куће Петра Кочића, уз пригодан културно-умјетнички програм и надметање у народним спортовима.