latinica  ћирилица
24/08/2014 |  09:12 | Аутор: СРНА

Мирјанић о мјерама заштите од елементарних непогода

Противградна превентива Републике Српске дејствовала је са 37 противградних станица са територија девет локалних самоуправа и при том је испаљено укупно 96 противградних ракета.
Противградна заштита - Фото: РТРС
Противградна заштитаФото: РТРС

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић одржаће радни састанак са представницима  Противградне превентиве РС и Републичког хидрометеоролошког завода. Тема састанка су мјере за прогнозирање, превенцију и заштиту од елементарних непогода, саопштено је из министарства.

Са противградних станица је дејствовано јуче од 16.00 до 18.28 часова, а укупно је испаљено 96 ракета. Са девет станица на територији Брчког испаљено је 28 ракета, са двије станице града Добоја осам ракета, са 12 станица града Бијељина 32 ракете, у општини Модрича са двије станице три ракете, општини Градачац са пет станица 11 ракета, а у Пелагићеву са двије станице три ракете.

На подручју општине Петрово са једне станице испаљене су три ракете, у Угљевику са двије станице четири ракете, те у Лопарама са двије станице четири ракете, саопштено је из Противградне превентиве РС.

Како се наводи, систем противградне превентиве спремно је дочекао јучерашње непогоде, а отежана околност била је што су облаци на брањену територију улазили из небрањеног подручја као зрели, са веома јаким процесима стварања града и који су већ донијели јаке пљускове и град.

Испаљивање противградних ракета почело је на вријеме, чим су облаци дошли у домет наших стрелаца, осим у општинама обухваћеним забранама за испаљивање противградних ракета. Дејствима су процеси видљиво умиривани, а
штете од града значајно умањиване - наводе из Противградне превентиве.