latinica  ћирилица
24/08/2014 |  12:05 | Аутор: СРНА

Мутабџија: Биће ријешена настава и за ученике поплављених школа

Због поплава које су нас задесиле, постојећи ниво припреме за почетак школске године је велики успјех Републике Српске кроз афирмацију солидарности и несебичну помоћ међународних институција, нагласио је министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија.
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија - Фото: СРНА
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан МутабџијаФото: СРНА

У случају да не буде завршена санација свих објеката школа које су биле погођене поплавама до почетка школске године за ученике тих школа биће организован aлтернативни вид наставе или превоз до других школа, уз обавезну надокнаду евентуално изгубљених часова, рекао је министар.

Он је нагласио да је такав сценарио за сада могућ у ОШ "Вук Караџић" у Добоју, у школи у Црквини код Шамца, у ОШ "Свети Сава" у Новом Граду и можда ОШ "Милош Дујић" у Челинцу, док за све остале ученике основних и средњих школа у Српској настава почиње несметано, 1. септембра.

"Због поплава које су нас задесиле, постојећи ниво припреме за почетак школске године је велики успјех Републике Српске кроз афирмацију солидарности и несебичну помоћ међународних институција, јер је само за санацију шест предшколских установа, 23 основне школе, 11 средњих школа и једног факултета било неопходно више од 11 милиона КМ", рекао је Мутабџија.

Напоменуо је да је Влада Српске и ове године обезбиједила бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда, за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце, те превоз за ученике који путују више од четири километра до школе којој подручно припадају.

"Ушли смо у фазу израде новог наставног плана и програма и одобрили Републичком педагошком заводу нови наставни план и програм за све основне школе, за средње стручне школе, док смо за гимназије то ријешили раније, јер смо констатовали да су наставне јединице у нашим уџбеницима преобимне, да у неким имамо и материјалних грешака, а честа је и пракса да су уџбеници писани непримјереним језиком за ученике", рекао је Мутабџија.

Министар је истакао, да ове школске године слиједи и интензивнија едукација наставника и професора, као и да ће на регионалном нивоу бити осмишљени квалитетни програми, те да се разматра и питање рационализације школске мреже, али ове школске године неће бити затварања неких подручних школа.