latinica  ћирилица
24/08/2014 |  12:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: Принудна наплата за 100.000 дужника за струју

Принудна наплата заосталих дугова за струју за око 100.000 потрошача који имају дуг закључно са новембром 2013. године, почеће сутра, најавило је предузеће ЕПС снабдијевање.
Искључивање струје (илустрација) - Фото: blic.rs
Искључивање струје (илустрација)Фото: blic.rs

Ти потрошачи су опоменути и имали су довољно времена да измире дуг, а за све који то нису урадили, дуг ће бити наплаћен принудним путем, поручили су из ЕПС снабдијевања и најавили да ће предмети за принудну наплату бити бирани по случајном распореду.

Без обзира на висину дуга, дужници ће, осим износа дуга и законом одређене камате, морати да плате и трошкове извршења, који су за дуговања до 30.000 динара фиксни и износе 4.200 динара, а за већа дуговања обрачунавају се по законској скали.

Дужници који сада плате заостале рачуне не могу да избјегну приватне извршитеље, јер су предмети за извршење већ отишли, рекли су у ЕПС-у. Приватни извршитељи очекују да ће од 100.000 дужника, дио њих одмах платити дуг, а они који то не учине, принудна наплата ће потрајати од неколико мјесеци до годину дана.

Радници електродситрибуција на пословима искључења струје често су изложени непријатним ситуацијама и нападима, па неријетко на терен иду и у пратњи полиције.

Грађани и приврада, ЕПС снабдијевању за годину дана, за струју дугују око 20 милијарди динара.