latinica  ћирилица
24/08/2014 |  13:55 | Аутор: СРНА

Потребан ефикаснији рад Противградне заштите

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић изјавио је да је Влада Српске спремна да се до краја године створе услови за ефикаснији рад Противградне превентиве, Републичког ХМЗ и "Вода Српске".

Министар Мирјанић је истакао да ће до краја године бити реализован највећи дио активности око увезивања у један систем свих институција из области хидрологије, метеорологије, сеизмологије, управљања водама, градоодбране и пратећих институција.

"Ова година је изузетна по величини штете од града и поплава и морамо бити спремни да до краја година штете сведемо на минимум", рекао је Мирјанић у Новој Тополи, гдје је присуствовао састанку представника Противградне превентиве Српске и Републичког хидрометеоролошког завода. Он је дао налог представницима Противградне превентиве и РХМЗ да у наредној седмици доставе податке шта је потребно за побољшање рада ове дјелатности.

Помоћник директора РХМЗ Игор Ковачић рекао је да дугорочне временске прогнозе за наредни период нису задовољавајуће.

"Према дугорочним прогнозама, септембар и октобар биће кишни, а новембар и децембар сушнији и топлији", рекао је Ковачић.

Противградна превентива РС ове године дејствовала је 30 дана, испаливши 1.230 ракета, што је апсолутни рекорд у односу на раније године. До краја сезоне ово предузеће располаже довољним бројем ракета и очекује се пет градоопасних дана.

Констатовано је да ће ове и наредне године бити окончана модернизација Противградне превентиве Српске на територији цијеле Републике, а инвестиција је вриједна 20 милиона КМ.