latinica  ћирилица
24/08/2014 |  15:06 | Аутор: Агенције

Грачаницa: Невријеме оставило пустош

Према посљедњим информација из Цивилне заштите Грачаница, стање на подручју ове општине је катастрофално, јављају федерални медији.

Невријеме које је јуче у поподневним часовима погодило Грачаницу изазвало је нове поплаве, а град који је било величине јајета оштетио је хиљаду стамбених објеката.

Грађани којима су оштећене куће сада су практично без крова над главом, наводе представници локалних власти. Како истичу, имовину сада једино покушавају да спасу, прекривајући кровове најлонским фолијама. Најтеже стање је у насељу Доња Ораховица.

Због прогноза метеоролога да се и наредних дана очекује нестабилно вријеме, надлежни су упутили апел властима кантона и Сарајеву за помоћ у цријепу за насеља гдје су штете превазишле све могућности локалне заједнице.

Иначе, на подручју оппшине Грачаница, стање природне несреће је проглашено још од 5. маја.

"Ово је пети пут да непогоде погађају исто подручје. Апелујемо на све оне који могу помоћи да то ураде. Потребан нам је цријеп, јер је хиљаду објеката без крова, ти људи не смију дочекати нове кише. Истичемо да би стање данас било још много  горе, да надавно нисмо очистили корита ријека, јер оне више нису могле примити велике количине воде", наводе општинске власти у апелу.

Спасилачке екипе непрестано су на терену, а ангажована је и сва расположива механизација.