latinica  ћирилица
24/08/2014 |  17:26 | Аутор: Агенције

Ештон: Састанак у Минску -шанса која се не пропушта

Предстојећи састанак предсједника Русије и Украјине у Минску је добра прилика да се ријеши украјинска криза и то је шанса која се не смије пропустити, поручила је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Она је на Европском политичком форуму у Алпбаху у Аустрији рекла да Украјина треба да гради добре односе и са ЕУ и са Русијом.

Руски предсједник Владимир Путин, те предсједници Бјелорусије и Казахстана, Александар Лукашенко и Нурсултан Назарбајев, састаће се 26. августа са украјинским предсједником Петром Порошенком у Минску.

Састанку ће присустовати Ештонова, европски трговински комесар Карел Де Гухт и комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер, јавља Итар тас.

Из кабинета украјинског предсједника саопштено је раније да ће Порошенко да изнесе свој мировни план који позива на ослобађање талаца, разоружање, обезбјеђење коридора за пролаз милиције из зоне борбених дејстава, стварање тампон зоне у дужини од 10 километара на украјинско-руској граници, те расписивање локалних и парламентарних избора.