latinica  ћирилица
25/08/2014 |  08:19 | Аутор: Независне

Плате функционера неће бити смањене

Актуелни сазив власти на нивоу БиХ завршиће свој мандат с великим примањима јер закон о смањењу плата функционера неће бити усвојен до октобарских избора, иако су се политичке странке раније такмичиле која ће предложити драстичније уштеде.

Закон, који предвиђа смањење плата члановима Предсједништва БХ, Вијећа министара и парламента БиХ у просјеку за око 570 КМ, 14. маја усвојен је у Представничком дому, али га до избора неће усвојити и Дом народа па не може ступити на снагу. У већини странака сад кажу да је очито да је овај закон, чији је предлагач посланик СНСД-а Милорад Живковић, био политикантски потез.

"Потребан је системски закон, а ово је био популистичко-политикантски потез на крају мандата. Привилегија је бавити се политиком и бити у институцијама БиХ јер плате јесу велике, али су по закону. Друга је прича ко их заради, а ко не", рекао је Сташа Кошарац (СНСД), замјеник предсједавајућег Дома народа.

Тврди да Живковићев закон о утврђивању висине плаће запослених у институцијама БиХ није уврштен на сједницу Дома народа јер се о њему нису изјаснили Министарство финансија и трезора и Вијеће министара БиХ.

Представнички дом закон је усвојио иако је имао негативно мишљење Вијећа министара. У Министарству финансија и трезора кажу да су и Дому народа доставили мишљење које суштински није промијењено - закон није свеобухватан.

"Најбоље је да ово ријеши нови сазив власти", додао је Кошарац.

Стјепан Крешић (ХСП), хрватски делегат у Дому народа, тврди да је спорни закон у старту имао предизборну сврху.

"Предложен је траљаво, недоречено и без намјере да смањи плаће. Утркивали су се ко ће предложити веће смањење, а сад видимо истину. Нека нови сазив одреди висину примања за себе", истакао је Крешић.

Мада је и његова странка у Представничком дому подржала Живковићев закон, бошњачки делегат у Дому народа Мехмед Брадарић (СДП) сада критикује ово рјешење и његову судбину.

"Приче о потреби смањења примања биле су лажи и димне завјесе да збуне народ и противника. СДП је подржао свих пет приједлога о уштедама. Проблем је што се и предлагач у неким случајвим повукао, попут СДА", устврдио је Брадарић, који такође сматра да нови сазив парламента треба да регулише висину плата, за које је рекао да нису усклађене са стандардом живота грађана.

Ивица Ћавар, консултант ЦЦИ-ја који прати рад бх. парламента, истиче да је још у фебруару упозоравао да ће неславно завршити иницијативе о смањењу плата.

"Ниједну странку не бих истицао као кривца. Имају консензус једино о заштити својих енормних примања. Ово је резултат прешутног договора, а оно што су говорили на сједницама била је кампања за освајање новог мандата", оцијенио је Ћавар, напоменувши да по важећем закону парламентараци мјесечно добијају од 4.000 до седам и више хиљада КМ.

Важећи Закон о платама у институцијама БиХ
4.750 КМ чланови Предсједништва БиХ
4.275 КМ предсједавајући Савјета министара
4.180 КМ замјеници предсједавајућег СМ
4.132 КМ руководство парламента БиХ
4.037 КМ министри у Савјету министара
3.999 КМ посланици и делегати
3.562 КМ замјеници министара