latinica  ћирилица
25/08/2014 |  08:52 | Аутор: ЕуроБлиц

Цвијановић: Без великих политичких тема у Берлину

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић не очекује да ће на конференцији о западном Балкану, ове седмице у Берлину, бити покренуте велике политичке теме о БиХ.

Премијерка је навела да нико ко представља БиХ нема право да преузима било какву одговорност или овлашћења да доноси закључке.

"У медијима је створена фама у смислу великих политичких очекивања, јер сви покушавају да тај догађај интерпретирају онако како им одговара. Све оно о чему се буде разговарало на конференцији биће разматрано у оквиру институција система у БиХ и о томе ће се изјашњавати институције БиХ на свим нивоима", рекла је Цвијановићева.

Истакла је да се из контаката са представницима њемачких привредника и дипломатског кора у БиХ јасно може закључити да ће фокус бити на економским темама и на покушају побољшања економске сарадње земаља у региону путем реализације заједничких пројеката.

Цвијановићева је навела да су на конференције предвиђени разговори са представницима њемачке Владе и привредницима и о другим питањима значајним за БиХ, са освртом на Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, као и деташманима за раднике ангажоване у Њемачкој. Она је рекла да ће на догађају званом "Мач мејкинг" бити представљени инвестициони потенцијали земаља учесница.

Премијерка је нагласила да су Привредна комора и Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Српске припремили у координацији са надлежним министарствима релевантне информације о сарадњи са Њемачком у областима регионалне сарадње, малих и средњих предузећа, инвестиција и енергетике, те о пројектима који су реализовани, који су у току или су планирани на основу потписаних меморандума.