latinica  ћирилица
25/08/2014 |  08:55 | Аутор: СРНА

Састанак премијера региона у Цавтату

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда данас ће у Цавтату присуствовати састанку са премијерима Хрватске, Црне Горе и Албаније, у оквиру припрема за конференцију о западном Балкану коју организује њемачки канцелар Ангела Меркел.

Том приликом биће дефинисани заједнички циљеви ка привредном напретку и потврђена опредијељеност за програме у вези са наставком започете добре регионалне сарадње, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Беванда ће 28. августа предводити делегацију БиХ у Берлини на конференцији о западном Балкану, коју организује њемачки канцелар Ангела Меркел. Осим Беванде, у делегацији су и министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија и министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Беванда ће учествовати на радној сједници са њемачким канцеларом и предсједником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом.

На позив њемачког канцелара Ангеле Меркел 28. августа у Берлину ће се окупити представници БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Албаније и самопроглашеног Косова, те ЕУ.

Беванда: Берлин није Дејтон 2

Сасвим је нормално да ће се о крупним политичким темама везаним за БиХ разговарати, али након избора, казао је предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, пише данас "Ослобођење".

Ријеч је о, како је објаснио предсједавајући Беванда, једном од припремних састанака премијера регије уочи конференције о западном Балкану коју организује њемачка канцеларка Ангела Меркел 28. августа у Берлину, а у вези са којом су се у нашој јавности појавиле различите интерпретације и нагађања.

Беванда истиче да су изван сваке реалности приче о томе како ће скуп у Берлину бити нека врста Дејтона 2 или било шта слично.

''Сасвим је нормално да ће се о крупним политичким темама везаним за БиХ разговарати, али након избора. Но, вријеме не стоји, а и сви догађаји у свијету упућују на пуну оправданост овога што је госпођа Меркел поставила као иницијативу, а то је да у фокусу берлинског скупа буду теме еуроатлантских интеграција западног Балкана, али и заједнички пројекти регије. Скуп у Берлину је позив на регионалну стабилност и сурадњу, у сваком смислу, сигурносном, политичком и господарском, и то је прилика да регија, уз споменуте гаранције сигурности и сурадње, промовише пројекте који воде према њеном динамичном економском опоравку. Ови пројекти су тема састанка у Цавтату'', истиче Беванда, напомињући да ће се он прије Берлина састати и са премијером Србије Александром Вучићем.

''Тако да ћу заокружити консултације с колегама премијерима из регије '', напомиње Беванда, додајући даје пуно људи неодговорним изјавама допринијело томе да се скуп у Берлину посматра из потпуно другачијег, погрешног угла.

''Дејтон 2, или нешто слично томе, апсолутно није био ни у намјери сазивања конференције, и зато нисам хтио ни коментарисати сличне расправе, нити се у њих укључивати'', истакао је.

''Понављам, позив на ову конференцију је позив који треба да резултира снажним импулсом према свим земљама регије, Хрватској, као чланици ЕУ, и нама који смо на путу, или са застојем или са великим напретком у европским интеграцијама. А да ће опет бити завртања руку, политичких притисака, у то сам сигуран, тога неће бити'', наглашава Беванда.

''Сад су дошли на ред пројекти и треба видјети да ли имамо сви исто мишљење везано за ствари које смо давно иницирали, прије свега за Јадранско-јонску цесту, брзу цесту која иде од Мостара до Сплита, а која се надовезује на цесту што полази од Градишке... Но, о свему томе послије Цавтата, кад видимо око чега имамо исти став и што можемо презентовати као заједнички пројект. Спреман сам све што се на састанку у Цавтату потврди вјеродостојним презентовати и у Берлину'', истиче Беванда.