latinica  ћирилица
25/08/2014 |  08:57 | Аутор: РТРС

Почиње поход на посљедњи Гренд слем сезоне

Пољедњи Гренд слем сезоне почиње данас и трајаће до 8.септембра када ћемо добити одговоре на питања ко је дошао најспремнији у Њујорк.

Америчка турнеја тенисера доживљава свој врхунац. Елита ће се у наредне двије недјеље слити у “Велику Јабуку“ гдје ће они најбољи у бијелом спорту борити за пехар посљедњег Гренд слем турнира сезоне, УС опен.

Од тенисера Србије се се очекују највиши домети, а без сумње ћемо имати прилику да уживамо гледајући и остале умјетнике овог спорта како из кола у коло грабе ка трофеју. Били љубитељи тениса или не, пред нама је један од највећих спортских догађаја у години.

Гренд слем који је исписао странице историје бијелог спорта

УС опен је други најстарији Гренд слем турнир у историји (иза, наравно Вимблдона), и игра се већ 133 године. Њујорк је преузео домаћинство турнира од Њупорта, а између два Свјетска рата одржаван је чак и у Филаделфији.

Прерастао је у велики спортски догађај, а све је, као и на другим тениским такмичењима, добило ону праву, међународну ноту 1968.године са “Опен“ ером. Овај период је јако важан за тенис јер је од тада почела пракса да се на свим међународним турнирима могу такмичити заједно и аматери и професионалци и од тада је најбољим свјетским играчима дозвољено да се професионално баве овим спортом.

Шта га то још чини посебним:

- УС опен је први Гренд слем турнир који је увео тај-брејк као начин одлучивања о побједнику сета уколико је у њему резултат 6:6 у гемовима;

- Једини Гренд слем који, по потреби, за сваки сет користи тај-брејк чак и у одлучујућем петом (на Аустралијан опену, Ролан Гаросу и Вимблдону тада се игра на два гема разлике);

- Занимљив је и по томе што се од 1970. до 1974. тај-брејк играо док неко не дође до пет освојених поена, а не до седам као што је сада случај;

- 1973. постао први Гренд слем који је изједначио новчане награде побједнику у мушкој и поибједници у женској конкуренцији

- Први је увео и игру под рефлекторима, 1975. Године.

Владари УС опена

Вријеме је пролазило. Рад, зној, радост и сузе због побједа и пораза писали су историју. А историја каже овако:

На побједнички трон “Артур Еш“ сцене највише пута су се попели Џими Конорс, Пит Сампрас и Роџер Федерер који су покорили Нјујорк по 5 пута.

Странице историје исписао је и Новак Ђоковић који је у протекле четири године три пута наступио у финалу, а 2011. је подигао и побједнички пехар.

У конкуренцији дама, Крис Еверт је неприкосновена владарица УС Опена са чак шест титула а прате је Маргарет Корт, Штефи Граф и Серена Вилијамс са по 5 титула.

Србија још увијек чека побједницу на УС опену. Најбољи пласман је финале Јелене Јанковић 2008. када је поражена управо од Серене Вилијамс.

Треба споменути Монику Селеш која је наступајући за Југославију 2 пута славила на америчком Грен Слему.

Ђоковић или Федерер?

Одређен је жријеб за посљедњи Гренд Слем трунир сезоне у којем Србија има чак седам представника. Боје Србије у Њујорку браниће Ана Ивановић, Јелена Јанковић, Бојана Јовановски, Новак Ђоковић, као и младе перјанице: Александра Крунић, Душан Лајовић и Филип Крајиновић.

Турнир је сиромашнији за Рафаела Надала који због повреде неће бити у прилици да одбрани трон. Два главна фаворита за трофеј у мушкој конкуренцији су Новак Ђоковић и Роџер Федерер са мање-више подједнаким шансама за титулу.

Чињеница је да Ђоковић не игра у завидној форми што се могло видјети по настутупима на америчком тлу, гдје је у посљедња два турнира завршио свој наступ већ у трећем колу. Међутим титула на “Флешинг медоусу“ је мотив више тако да је свјетски број један сигурно један од фаворита за за трофеј.

Ђоковић и Федерер- вјечити ривали

 

Другог фаворита треба тражити у Роџеру Федеру који је побједом у Синсинатију показао да је у одличној форми.

Ђоковић ће се на путу до завршнице морати пробијати кроз доста тежи жријеб гдје већ од пројектоване осмине финала иде на Изнера, затим на Мареја у четвртини финала. У пројектованом полуфиналу са друге стране мреже имаће Станисласа Вавринку.

Са друге стране, Федереров пројектовани пут до завршнице је доста лакши. Тако би га након Карловића у трећем колу очекивао Фоњини у осмини финала, те Димитров у четвртфиналу. У полуфиналу се може очекивати његов дуел са Ферером.

Главна фавориткиња у конкуренцији дама је сигурно Серена Вилијамс, која би се евентуланом побједом изједначила са неприкосновеном Крис Еверт по броју титула.

Другу фавориткиња је уједно и трећа носитељица, Петра Квитова, која је славила на посљедњем ВТА турниру пред УС опен и тако најавила одличан тенис. Не треба запоставити ни Симону Халеп која је постављена за другу носитељицу па се са Сереном Вилијамс може наћи тек у финалу. Своју шансу за трофеј сигурно види и одлична Агњешка Радванска. Фавориткиње из сјенке су Марија Шарапова, Ана Ивановић и Јелена Јанковић.

Пољедњи Гренд слем сезоне почиње данас и трајаће до 8.септембра када ћемо добити одговоре на питатања ко је дошао најспремнији у Њујорк.

ПРИПРЕМИО: Бојан Мичић